Розділ Культура

В музеї Миколи Островського відбулася презентація виставки Єжи Ґедройця

Автор 18 березня 2016, 20:38
17 березня в музеї Миколи Островського відбулася урочиста презентація виставки “Єжи Гедройц та його справа” організована спільно музеєм Миколи Островського та Шепетівським осередком спілки поляків України.

В урочистій атмосфері виставкова зала заповнилася людьми, серед них були члени спілки поляків, учні шкіл, представники влади та просто мешканці міста. Були присутні також почесні гості, зокрема Генеральний консул Польщі Томаш Олейнічак, консул Кшиштоф Росінський, голова Шепетівської районної адміністрації В'ячеслав Петров та інші представники районної влади.
Потрібно боротися не стільки за території чи якість об'єкти інфраструктури, а головніше за душі людей, за їх культурний та моральний розвиток. Там де немає українського слова — там немає України, там де немає української книги — немає України.... 
Прикладом культурного впливу в умовах окупації рідного краю для України може бути життя та діяльність видатного польського громадського діяча та публіциста Єжи Гедройця. Який заснував Літературний інститут в Парижі та часопис “Культура”, що виходив, щомісяця з 1946 року по 2000 рік. За ці роки вийшло 637 номерів “Культури”, видано 378 томів книг, зокрема і антологія української літератури 1918-1933 років “Розстріляне відродження”.

Розпочала урочистість голова товариства поляків Шепетівщини Валентина Пасічник запросивши всіх присутніх заслухати гімни України та Польщі. Згодом прозвучав вірш знаної польської поетеси Марії Конопніцької та гості з задоволення прослухали виконання “Полонезу Огінського” скрипалем Вадимом Свінціцьким. Презентував виставку директор музею Вячеслав Сміховський в процесі виступу прозвучали вірш Чеслава Мілоша, пісенні твори знаних польських митців у виконанні учнів суботньої школи. Слід зазначити, що виставка буде діяти до кінця березня, дирекція музею запрошує всіх бажаючих до її перегляду. Вхід вільний.
Останнє редагування 18 березня 2016, 20:51
0
репостів
0
репостів