Розділ Культура

У Шепетівці відзначили свято Колодія - Масниці

Автор 14 березня 2016, 14:11
Колодій, Масниця, Масляна, Бабське свято, Сиропуст, Сиропусний тиждень, Сирна неділя, Пущення, Загальниця, Ніжкові заговини —все це назви одного свята на честь весняного пробудження природи. Таке театралізоване свято з 7 по 13 березня відзначали у краєзнавчому відділі музею М.Островського.
Свято супроводжувалося обрядами, пов'язаними з проводами зими і зустріччю весни, і мають характер загального примирення, злагоди та всепрощення. За традицією в цей час влаштовували народні гуляння і прославляли Колодія, Сонце, Весну і Світло. Всі дійства направлені були на те, щоб прогнати зиму і розбудити природу від сну. Протягом тижня ласували варениками з сиром та сметаною, млинцями. Жінки цього тижня керували чоловіками, а неодруженим парубкам прив'язували колодки. 

Працівники музею відтворили давній обряд народження, освячення, смерть, захоронення та оплакування колодки. Веселощі, кмітливі забави та жарти супроводжували учасників свята впродовж усього тижня.
Слава тобі, Колодію! Ти нас об'єднав, обнадіяв, звеселив, додав сили та енергії, прогнав зневіру. Напоїв своїми цілющими напоями. Отим зелом сонячним, що розцвітало і буяло на Сонці, вітрі. На дощу рясному, на землі нашій, трудівниці. Кланяємося тобі низенько, що наприкінці зими ти приніс нам таку велику радість: зібратися гуртом. Одруженим подумати-погадати про майбутній урожай, дітей та онуків, життя-буття. Дівчатам та парубкам – повеселитись, позалицятись, вибрати собі пару не лише на весну чи літо, а й на все життя
0
репостів
0
репостів