Розділ Культура

Будь в віках щаслива, Україно!

Автор 24 червня 2015, 22:39
Зустріч трьох творчих колективів, а саме: любительського об’єднання «Гіперборея», літературно-мистецької студії «Доля» та дитячого фольклорного ансамблю «Джерельце», присвячена Дню Конституції «Будь в віках щаслива, Україно!» відбулася 17 червня 2015 року в міському Будинку культури.
Колектив літературно-мистецької студії «Доля» у травні відсвяткував 15-річний ювілей. Це об’єднання творчих людей - талановитих поетів, художників, музикантів, які безмежно люблять спів, українську пісню, сприяють відродження народних звичаїв та культури.

Наймолодший колектив – дитячий фольклорний ансамбль «Джерельце» був створений три роки тому при Новичівській ЗОШ. У жовтні минулого року цей колектив запрацював у новому складі (тільки троє діток залишились зі старого) при Судилківському Будинку культури. Не зважаючи на лютий холод у неопалювальному приміщенні, діти в зимовий період приходили на тренування і не пропустили жодного уроку музики. Музичний керівник Анатолій Огарєв зумів за тривалий період часу навчити їх гри на різних інструментах – барабані, гітарі, ложках, хлопушках, дошках (колись на таких прабабусі гладили білизну), тощо. Цікаво, що деякі інструменти зроблені власноруч керівником.

Репертуар колективу цікавий і різноманітний. До нього входять твори українських композиторів та твори місцевих авторів - членів літературно-мистецької студії «Доля». Окреме місце в репертуарі ансамблю займають пісні, написані керівником Анатолієм Огарєвим.

Любительське об’єднання «Гіперборея» діє при міському Будинку культури, керівник Світлана Яворська. При об’єднанні існує хор «Шепетівські козаки», музичний керівник Валентина Шевчук. Слід сказати, що учасники колективу мають гарні костюми. Він об’єднує людей старшого віку, різних професій та уподобань, які співають разом 5-й рік. Народна пісня стала невід’ємною частиною їх життя. Йдуть роки, але майже незмінним залишається склад учасників – патріотів своєї справи і свого колективу. Репертуар своєрідний, в основному побудований на місцевому етнографічному матеріалі. Світлана Миколаївна постійно у пошуку нових форм роботи і, звичайно, нових талантів. Валентина Володимирівна грає на баяні, людина обдарована, пунктуальна і віддана справі. Значну роботу проводить колектив по відродженню, збереженню, розвитку національного народного мистецтва. Вивчають народні обряди, роблять цікаві постановки, як «Свято колодія», «Свято Катерини», «Вечорниці».

Хочу окремо сказати про Любов Копіну. Любов Михайлівна нещодавно відсвяткувала 70-річчя, але ця турботлива бабуся й прабабуся й досі знаходить час для участі у всіх концертах. Вона вишила собі чудові блузи та спідниці в яких виступає на сцені. За участь у «Мегамарші вишиванок» вона окремий приз за вишитий власноруч одяг.

Протягом останніх двох років намітилася тісна співпраця двох творчих колективів: літературно-мистецької студії «Доля» та аматорського колективу «Гіперборея». Ці обдаровані Богом, залюблені у поетичне слово та пісенне мистецтво люди, серед буденності вміють зробити для себе та гостей справжнє свято.

Доречно сказати, що старші колеги охоче залучають до виступів і молоду зміну. Разом з дорослими уже не один раз виступали на сцені юні таланти з «Джерельця». Дітей це приваблює, додає впевненості у собі, розвиває талант.

Під час зустрічі провели благодійну акцію по збору коштів для хворої дівчинки з Полонного Ірини Добровольської, 2005 року народження за участю представника Хмельницького обласного осередку всеукраїнської громадської організації інвалідів «Творче об’єднання дітей і молоді з фізичними обмеженнями».

А ще на цій зустрічі хлібом-сіллю вітали земляка – представника української діаспори з міста Сакраменто, штат Каліфорнія, США Віктора Нечипорука. Віктор допоміг зібрати кошти та одяг для Олени Сущенко, хворої дівчинки з села Микулин, Полонського району, яка з минулого року є членом Шепетівської літературно-мистецької студії «Доля». Він вислав дівчині клавішний музикальний інструмент – Ямаху «Yamaha», який українці Сакраменто надали, як благодійну допомогу. Анатолій Огарєв безкоштовно навчив її грати на ньому. Олена зіграла три мелодії і прочитала власного вірша. Дівчина має дві власні збірки віршів. Вона цього року закінчила школу і мріє вступити до педагогічного інституту.

Щира вдячність усім членам цих прекрасних колективів за відданість народній пісні, за любов до рідного краю, до мистецтва. Один керівник нічого не вартий без доброго колективу. Потрібно шукати таланти, збирати їх як зернинку до зернинки. І щоби ці люди були не будь-які, а творчі, талановиті, достойні і працьовиті. Тоді прийде успіх, будуть визнання, шана і вдячні оплески глядачів.
Фотозвіт Віри Кухарук
0
репостів
0
репостів