Розділ Культура

Музи на святі поезії

Автор 17 березня 2015, 23:58
13 березня цього року в дні Шевченківських святкувань, в міському  Будинку культури відбулася презентація нового збірника прози, поезій і пісень «Я серцем ненароком відболю», інтернет-проект газети «Гарний настрій», місто Рівне. Щодо назви збірки, її теж вибирали на конкурсній основі і найбільше голосів отримав Віктор Остроух з Дніпропетровської області.
Розпочали свято скрипалі народного аматорського струнного ансамблю«Ліра» (керівник Олена Кабацій).

Надзвичайною прикрасою свята стала виставка картин та авторських робіт (витинанки, батік) художників-студійців Надії Елеон, Олексія Тарасенко та Володимира Мирончука.

Ведуча Людмила Тимошенко представляла кожного з гостей та розповідала про їх життєвий шлях та творчі здобутки.

Але найкраще про сам проект і про те, як виникла ідея створення, як народилася збірка розповіла головний редактор газети «Гарний настрій», упорядник і редактор збірки Юлія Мельник. Юлія з дитячих років пише поезію, пісні та музику. Пізніше — новели і фейлетони. Видавець літературно-художнього альманаху «За чашкою кави». Про роки плідної праці свідчить багато грамот і дипломів. Нагороджена титулом «Українська Мадонна-2013» (м. Київ).

Збірник містить у собі зібрані вірші та прозові твори 50 авторів з різних куточків України, в тому числі до збірки увійшли вірші та легенди 35 авторів – шепетівчан, членів Шепетівської літературно-мистецької студії «Доля» (керівник Віра Кухарук). Малюнки до книги виконані художником з міста Нетішин Світланою Бегутовою-Лелях.

Гостей перших запросили до слова. Виступили:

Світлана Мефодіївна Бегутова-Лелях – художник-скульптор, архітектор, дизайнер, поетеса і публіцист, винахідник-власник єдиної у світі техніки «Крапкова графіка на кольорових металах». До речі, шепетівчани знайомилися з роботами Світлани Мефодіївни під час її художньої виставки в музеї ім. М.Островського у вересні 2013 року.

С.М. Лелях була домінантом Міжнародної академії рейтингових технологій і соціології «Золота фортуна», нагороджена дипломом і почесною відзнакою «Трудова слава».

У 2004 році Міжнародний благодійний Фонд Святої Марії удостоїв Світлану Лелях почесного звання «Українська Мадонна», згодом у 2011 році за доброчинну діяльність, вагомий внесок у відродження духовності та моральних цінностей Світлані Мефодіївні вручено орден Святої Марії.

Також нагороджувалась Почесними грамотами, дипломами та медалями обласних, районних та республіканських структур.

Микола Миколайович Радиця - керівник Нетішинського відособленого підрозділу ДП Тепличний комбінат. Це чоловік, який не лише відданий своїй справі життя, а й творчості. Його серце сповнене переживань, любові і добра. Саме це допомагає йому творити прекрасну поезію. Він пише: «Моя поезія - це безмежна річка, в якій злилися любов, біль, надії, душевні переживання та тонке відчуття природи».

Марія Олександрівна Караван – поетеса з міста Славута, член Асоціації письменників України Західного регіону. Вона понад 30 років є дописувачем до газети «Трудівник Полісся» та її позаштатним кореспондентом.  Написала книгу «Ключі до щастя». Готує до друку книгу про людей Славути. У колективному поетичному збірнику «Славутчина пісенна» вміщені її пісні. Пані Марія натхненно читала вірш Світлани Бегутової-Лелях і власні поезії.

Сергій Миколайович Мохнюк — поет, лікар вищої категорії  Хмельницького обласного протитуберкульозного диспансера. Дотепні вірші автора з іскринкою сміху надзвичайно потішили присутніх.

Галина Юхимівна Чабанова – директор Лисиченецької ЗОШ, Славутського району, авторка віршів

Народилася в мальовничому селі Лисиче, що на Хмельниччині. 20 років працює директором місцевої школи. За фахом філолог. Любить мистецтво, захоплюється поезією. Понад усе обожнює працювати з дітьми.

Галина Юхимівна прочитала вірш про нелегку жіночу долю «Одержима».

Всі автори читали власні поезії та кожен відкривав свою душу перед присутніми. Атмосфера дійства була напрочуд душевна і святкова.

Гостями свята були:

Василь Миколайович Мисько – директор ЗОШ № 2 міста Нетішин та завуч Олена Василівна.

Славутчани Ознамець Валентина Володимирівна – сестра та Олег Володимирович - брат Героя України Ознамця Володимира Володимировича, прапорщика військово медичної роти 128-ї гірсько-піхотної бригади м. Мукачево теж були присутні на святі. Скульптор Світлана Бегутова-Лелях виготовила меморіальну дошку загиблому герою, яку передасть у подарунок для Славутського обласного спеціалізованого ліцею-інтернату поглибленої підготовки учнів галузі науки та мешканцям міста.

Виступи гостей супроводжувалися показом слайдів про їх діяльність.

Начальники відділів виконкому Шепетівської міської ради - культури Світлана Миколаївна Джус та відділу у справах сім’ї, молоді та спорту Наталія Василівна Стасюк привітали присутніх з чудовим святом – презентацією збірника.

Одночасно ними було проведено нагородження окремих гостей за вагому громадську і просвітницьку роботу по відродженню і пропаганді духовної спадщини українського народу, пропаганду рідного слова, плідну літературну діяльність. Слід відмітити, що вперше були відзначені учасники літературно-мистецького об’єднання «Доля», яке діє на Шепетівщині близько 15 років.

Коштом студійців за сприяння Любов Бурової, колишнього директора бібліотеки ім. М.Коцюбинського, протягом останніх чотирьох років було видано 47 самовидавничих поетичних збірників, в тому числі 9 – колективних, 31 – авторських та 7 дитячих.

Депутат міської ради, керівник проектів Благодійного фонду «Зміцнення громад»  Наталія Миколаївна Собчук вручила студійцям сертифікат на 3 тис. гривень на видавництво книги.

А керівник студії Віра Кухарук визнана домінантом проекту «Бонус за активність» і отримала бонусний сертифікат на стоматологічні послуги медичного центру приватного підприємства «Фенікс-Дент».

Талановиті шепетівчани дали гостям невеличкий концерт. Студійці Олександр Костюк та Олександр Співаковський потішили чудовим співом, а Олена Іськова, Олексій Тарасенко, Зінаїда Русняк, Василь Ющенко, Олександр Царик, Тетяна Кушнірук, Сергій Доскач читали власні поезії та вірші Леоніда Жмурко, Катерини Дяченко і Віри Кухарук. Патріотичні, ліричні, душевні поезії нікого не залишили байдужим.

Крім того, Анатолій Огарєв, Любов Бурова та Тетяна Кушнірук виконали пісні на слова Тетяни Кушнірук та Віри Кухарук (музика А.Огарєва).

Керівник народного аматорського колективу «Диксиленд» Іван Кабацій потішив присутніх талановитим сольним номером і віртуозно зіграв на трубі, а композитор Едуард Камінський – на саксафоні.

Родзинкою свята став виступ народного аматорського ансамблю спортивно-бального танцю «Віват» МБК (кер. Вікторія Талімончук та Олена Талімончук).

На завершення Людмила Тимошенко побажала творчим людям тільки позитивних емоцій від життя, побільше яскравих моментів для створення нових картин і поезій, незмінного натхнення і вірної музи.
0
репостів
0
репостів