Розділ Культура

Стережіться млинці – прийшла і на вас Масляна

Автор Анна Сердюк 17 лютого 2015, 21:37
В останній тиждень перед Великим Постом українці відзначають свято Масляної або Колодія. Колодій, Колодка, Колодки, Масляниця, Масляна, Масниці, Сиропусний тиждень, Сирна неділя, Пущення, Загальниця, «Ніжкові заговини» тощо – ось такі різні назви має це давнє свято, яке символізує перемогу світла та тепла над темрявою та холодом. А ще кажуть, що це свято Весни, яка перемагає Зиму. І тому Масляна – час ігор і розваг.

16 лютого в краєзнавчому відділі музею М.Осторовського розпочався цикл театралізованих свят «Стережіться млинці – прийшла і на вас Масляна». Працівники музею разом з учнями шкіл міста відтворили свято в традиціях 19 - поч.20 ст., де діти безпосередньо були головними учасниками дійства.

Маленькі відвідувачі музею з захопленням слухали розповідь про Колодія та Масляну. Дівчата чіпляли хлопцям маленьку вербову колодочку, перев’язану стрічечкою, на груди або на ліву руку. Далі за традицією «сповивали» Велику колодку. Хлопці змагались в спитності: наввипередки топили горіхові кораблі у макітрі, та кусали яблука на рогачеві. 

Обрядові дійства супроводжувалися піснями та хороводами, які діти водили навколо вербового колеса, закликаючи весну: 

«Ой, весна, весна, ой, весна-красна, 
Що ж ти нам весна-красна принесла! 
Принесла я вам ясне Сонечко, 
Ясне Сонечко у віконечко!» 

Був і незмінний атрибут Масляної - рум'яні, гарячі, апетитні круглі млинці, що символізують ясне сонечко. Спочатку діти місили тісто, ліпили млинці, потім сажали їх в піч. А коли млинці були готові - з задоволенням їх смакували. А частувала ними господиня свята, а господар - ще й медом здобрював.

Традиційним завершенням гуляння було спалення опудала Масляної (Мари, Зими), що символізує проводи холодів і народження Весни та нового життя. 

Свято Колодія триватиме в музеї протягом тижня. Тому запрошуємо усіх бажаючих приєднатися до святкування.

Номер телефону для справок: (097) 389-88-34
0
репостів
0
репостів