Розділ Культура

"Українці не вчать рідну мову, вони її згадують": у Шепетівку завітала письменниця Людмила Охріменко

Автор 19 серпня 2024, 13:43

16 серпня в Шепетівській Публічній бібліотеці відбулася творча зустріч з українською письменницею з міста Харків, лавреаткою міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова – 2021» Людмилою Охріменко. За багато років її літературних зустрічей, в Шепетівці вона вперше.

На зустрічі присутні познайомилися з творчим шляхом письменниці, її волонтерською діяльністю та майбутніми літературними проєктами. Почули про цікаві і незвичні історії написання її книжок.

Родом вона із Дніпропетровщини, довгий час проживала в Криму, зараз проживає у місті Харків. Російсько-українська війна, яка почалась у 2014 році вплинула на долю письменниці – вона стала волонтеркою, їздила з гуманітарними місіями у Луганську та Донецьку області, щоб допомогти добровольчим формуванням і підрозділам Збройних сил України.

Писати пані Людмила почала ще в дитинстві, але вважала свою творчість аматорством. Війна й окупація рідного Криму стали поштовхом для активної творчості й публікацій.

Пані Людмила розказала історію своєї українізації, оскільки вона до 2014 року говорила і писала російською мовою. Саме тому письменниця на власному досвіді переконалась у тому, що українці не вчать рідну мову, вони її згадують.

Людмила Охріменко представила свої 5 книг: «Оскар» (2021 р.) про військового розвідника, який потрапив у російський полон; «Волонтерські історії 2014-2022» (2023 р.), присвячена долям українських волонтерів; «Далека блакитна далечінь» (2023 р.) в якій описані долі людей, які опинились у складних життєвих обставинах; «Муха в окропі на окупованій території» (2024 р.) про трьох подруг дитинства із Горлівки, окупованої росіянами; єдина дитяча книга «Люлечки – дарувальники снів» (2024 р.) про казковий світ добрих снів. Кожна книга для письменниці – це спроба художньо зобразити та прожити долі людей, яких вона зустрічала на своєму життєвому шляху.

Щирість, з якою пише письменниця, дарує їй не лише прихильність читачів, але і престижні відзнаки. Це, зокрема, спеціальна відзнака за найкращий роман («Оскар») на воєнну тематику Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова» (2021 р.), авторка у 2023 р. стала лауреаткою премії імені Миколи Томенка за найкращу коротку прозу (книга «Волонтерські історії 2014-2022

Людмила Охріменко поділилася історіями, які лягли в основу її оповідань та романів, а також презентувала свої книги. Письменниця відверто та із задоволенням відповідала на різносторонні запитання .

Бажаючі мали нагоду придбати книги із автографом письменниці. Публічна бібліотека придбала 4 книги, одна з них є подарованою.

За матеріалами бібліотеки та Музею пропаганди

Останнє редагування 19 серпня 2024, 13:51
0
репостів
0
репостів