Розділ Культура

На Шепетівщині вперше організовують виставку колекції вотумів Бернардинського монастиря

Автор 23 червня 2024, 14:23

Історико-краєзнавчий музей Ізяславської громади КЗ "Ізяславський центр культурних послуг" з нагоди Дня міста вперше організовує виставку повної колекції вотумів "Скарби старого бернардинського монастиря" із фондів музею.

В ході знайомства із виставкою ви зможете дізнатись про історію Бернардинського монастиря в Ізяслав, побачити вотуми, які були принесені в дар Заславській іконі Божої Матері, що знаходилась в Михайлівському костелі монастиря та почути чимало цікавої інформації про монастир.

Вотивні підвіски-таблички чіплялись до ікон. Вотум від латинського «votives» — присвячений богам, що у свою чергу «votum» — обітниця, бажання. Вотивні предмети приносились у дарунок божеству за обітницею, заради зцілення або виконання будь-якого бажання.

Звичай приношення вотивних дарів – пом’якшена форма жертвопринесення. Своїм корінням він сягає прадавніх часів, коли людська свідомість була пов’язана з магічними уявленнями, а потім з язичницькими віруваннями. Вживання вотумів було поширеним і у культовій практиці як католицької так і православної церкви в Україні у ХVІІ – ХІХ ст. Спочатку воно розповсюдилось на середньовічному Заході, а звідти, досить пізно, в ХVІ – ХVІІ ст., прийшло до Польщі та в Україну, де стало відомим на Західних землях, а потім, у ХVІІІ ст., на Лівобережжі.

Виставка діятиме із 24 червня по 07 липня 2024 року.

Костел святого Михайла та монастир бернардинів

Вид на монастир бернардинів (Ілюстрація з часопису пол. «Tygodnik ilustrowany». 1881 р.)

Заславська ікона Божої Матері знаходилась в Михайлівському костелі монастиря Ізяслава. А він — є пам’яткою сакрального будівництва епохи маньєризму. Колишній римо-католицький монастирський комплекс — архітектурна домінанта міста Ізяслава.

Монастир був закладений на початку XVII століття. Між 1797–1815 роками тут була головна резиденція Руської провінції непорочного зачаття Пресвятої Діви Марії бернардинів.

Під його будівництво була віддана «полишена православна каплиця» у Старому Заславі разом з іконою Заславської Божої Матері, яка «з давніх-давен» належала до скарбу князів Заславських.

Костел святого Михайла. Вид із північного заходу

До комплексу будівель належали мурований костел і монастир, дзвіниця, каплиці, господарські будівлі тощо. У північно-західній ділянці монастирського терену були цвинтар і сад, у північно-східній — ставок і сад. Монастирський комплекс оточував високий оборонний мур з бійницями і в'їзними брамами. Нині використовується як в'язниця.

0
репостів
0
репостів