Розділ Культура

Роботи шепетівських майстринь виставили у Державному Музеї Іграшки

Автор 07 квітня 2024, 14:40

До колекції Державного Музею Іграшки доєднались експонати із шепетівської майстерні «Кральова». Про це повідомили на сторінці музейного закладу.

Авторки кажуть, що іграшки створені на основі дослідження моделі іграшки-кози із соломи, фото якої описані у Великій книзі ляльок Людмили Орлової. Метою була популяризація обряду водіння кози на Маланку.

«Об'єднавши її з елементами вузлової ляльки, що була популярна на території Старої Волині, ми створили маленькі іграшки кіз зі стійками, щоби дітям було зручно робити театралізацію Маланкування. Крім цього, щоби розповісти про назви давнього одягу українців, ми одягнули кіз у строї : літник (спідничку), камізельку, горсик, гуню, крайку. На голові вінок - у молодої кози, очіпок - у старшої. Прикраси: дармовіси, намисто, шелести - дзвоники, дукачик."

У кіз, як і у тих, хто водить Маланку, - зірка, дзвоники, маски кози й горщик із кутею. Горщик виготовив нам майстер Олег Луцук, він називається монетка - такі давали на здачу з продажу глиняних виробів. ї

Іграшки були створені у грудні 2023 року. З того часу нам вдалося реалізувати благодійні проєкти. Один із них - "Іграшки турботи" - близько 40 кізочок ми зробили та передали для Західноукраїнського спеціалізованого медичного центру дітям, які знаходяться на діалізі в лікарні.

Державний музей іграшки знаодиться у м. Київ, Кловський узвіз 8. Запрошуємо киян переглянути експонати наших земляків.

0
репостів
0
репостів