Розділ Культура

Школярі зустрічали весну на театралізованому святі Колодія

Автор 11 березня 2024, 14:03

Сьогодні до краєзнавного відділу Музею пропаганди на тематичне свято завітали учні 2 класу Шепетівскої гімназії № 6. Разом з дітлахами працівники музею відзначали свято Колодія в українському стилі, діти теж стали учасниками дійства.

Театралізоване свято отримали назву «Колодія величаймо – Весну зустрічаймо». Масниця, Запусти, Останній сирозапусний тиждень, Сирниця, Колодій, Колодка, Сирна неділя, Загальниця — в Україні це свято має багато назв.

Святкування Масниці починається за тиждень до Великого посту, який своєю чергою розпочнеться за 7 тижнів до Великодня. Цього року Масниця триватиме з 11 по 17 березня.

Як уже зазначалося, Масниця має багато назв, одна з яких Колодій. Адже у понеділок «колодка народжувалась», у вівторок – «охрещувалась», у середу – «похрестини», у четвер – «помирала», у п`ятницю «колодку хоронили», у суботу - «оплакування колодки», а у неділю відбувалось завершення життєвої долі «колодки». І, звісно, усі ці дійства мали жартівливий характер. За народним повір’ям, Колодій - бог і опікун шлюбу, який щедро обдаровував здоров’ям, злагодою та достатком.

Традиції свята включають народні гуляння, готування вареників, відвідування гостей, а також прив’язування колодок неодруженим парубкам як нагадування про важливість створення власної родини. Це свято також відоме як час примирення, коли люди намагаються помиритися, пробачити старі образи та попросити пробачення у інших.

Останнє редагування 11 березня 2024, 14:21
0
репостів
0
репостів