Розділ Культура

Для школярів НВК №1 організували театралізоване свято «Колодія величаймо – Весну зустрічаймо»

Автор 19 лютого 2023, 13:12

Краєзнавчий відділ Музею пропаганди продовжує знайомити школярів з українськими традиціями та звичаями, популяризувати нашу культуру у межах своєї освітньо-просвітницької та народознавчої діяльності. Учні НВК № 1 завітали  на тематичне театралізоване свято «Колодія величаймо – Весну зустрічаймо».

Згідно з народним календарем розпочинаємо святкування Колодія або як ще називають це свято – Сирний тиждень, Сиропуст, Запусти. Воно символізує проводи зими та зустріч весни, а в Україні ще всепрощення та примирення, коли люди вирішують усі конфлікти, просять вибачення один в одного, аби зустріти теплу пору року у мирі та злагоді.

Першими на тематичне театралізоване свято «Колодія величаймо – Весну зустрічаймо» завітали школярі НВК № 1. Разом з науковою співробітницею краєзнавчого відділу ознайомилися з особливостями свята і з’ясували, що приготування млинців протягом цього тижня є однією із традицій, нав’язаних російською культурою. В Україні ж в цей час було прийнято готувати вареники із сиром і маслом.

Обряди, які здійснюються у це свято, мають свої, суто регіональні особливості, які пов’язані з Колодчиним життям: як «народження», «хрещення», «похрестини», «смерть», «похорони», «оплакування», «волочіння». Аби поринути в цю атмосферу та запам’ятати, як слід відзначати Колодія в українському стилі, діти і самі стали учасниками дійства.

Колодій триватиме з 20 по 26 лютого, тому запрошуємо всіх охочих записатися на театралізоване свято «Колодія величаймо – Весну зустрічаймо» та відсвяткувати його разом з краєзнавчим відділом Музею пропаганди.

0
репостів
0
репостів