У Шепетівці вщент розбили пам’ятний знак присвячений Симону Петлюрі

Автор 03 листопада 2021, 21:54
У Шепетівці вщент розбили пам’ятний знак присвячений Симону Петлюрі Фото газети Шепетівський Вісник

Сьогодні у Шепетівці по вулиці Судилківській невідомі розбили пам’ятний знак, де 20 квітня 1919 року виступав Симон Петлюра. Вандали розбили його вщент, відновленню, швидше за все, він вже не підлягає.

Нагадаємо, що знак встановили 26 травня 2019 року з нагоди 140-річчя від дня народження державного та громадсько-політичного діяча, журналіста, Голови Директорії, Головного Отамана військ і флоту Української Народної Республіки Симона Петлюри.xyzobrazhenye viber 2021 11 03 20 47 53 954 1170x878.jpg.pagespeed.ic.mUZE2N r h

Як повідомляв щоденник інформаційного бюро Армії УНР «Дзвін» від 24 квітня 1919 року «В суботу 19 квітня пізно вечері Головний Отаман разом з заступником Голови Ради Міністрів, Народним міністром юстиції Дмитром Лівицьким, виконувачем обов’язки військового міністра Григорієм Сиротенком, заступником міністра земельних справ Аркадієм Степаненком і двома представниками від президії Трудового конгресу від’їхали на Шепетівський фронт, аби разом з козаками провести свято Великодня».

Оскільки візит Головного отамана у Шепетівку припав на Великдень, 20 квітня 1919 року, за повідомленням газети усі високоповажні гості зранку були присутні на богослужінні в церкві.

Спочатку Симон Петлюра виступив перед військовими підрозділу 14-го Миргородського полку, який перейшов на сторону військ УНР. Потім попрямував у центр Шепетівки, в районі нинішнього скверу на вулиці Судилківській. І при вході до Архангело-Михайлівської церкви привітав бійців 3-го Січового полку з Великоднем та вручив подарунки. Також він закликав місцеве населення вступати до військ УНР. З натовпу зголосилося 5–6 чоловік, які записалися в добровольці. На торговому майдані він закликав вступати до війск УНР і пригадував слова Тараса Шевченка.

Представники уряду та члени Трудового конгресу у своїх промовах дякували військовим, за ті жертви, які вони несуть на користь України. З Шепетівки Симон Петлюра і супроводжуючі його діячі Української Народної Республіки вирушили на станцію Хролин та Полонне.

17 серпня 1919 року Головний отамана військ Української Народної Республіки Симон Петлюра, в чергове відвідав наше місто, що підтверджується статтею в щоденній газеті «Україна», від 22 серпня 1919 року, №11.

Відповідно до публікації на станцію Шепетівка-Подільська прибув Симон Петлюра в супроводі своїх осавулів Олександра Даценко й Беня. В цей час начальник стрілецької дивізії Роман Сушко з начальником штабу, доповіли Головному Отаману про стан на фронті.

На станції Шепетівка отаман Андрій Мельник і начальник Штабу полковник Марко Безручко, також інформували Симона Петлюру про стан речей у війську. Далі він оглянув бронепотяг «Вільна Україна», який прибув на станцію Шепетівка. Після чого поїхав у Проскурів.

Останній підтверджений факт перебування Симона Петлюри у Шепетівці фіксується 6 грудня 1919 року. Потяг у складі одного паровоза та одного вагона із Симоном Петлюрою прибув на залізничну станцію Шепетівка. На вокзалі ротмістр Юрій Потоцький організував Головному отаману військ УНР відпочинок. Далі Симон Петлюра з шепетівської платформи відбув для проведення переговорів з Юзефом Пілсудським.

Останнє редагування 03 листопада 2021, 22:08
0
репостів
0
репостів