Суд звільнив винуватця ДТП від кримінальної відповідальності, бо той примирився з потерпілими

Автор 03 червня 2021, 15:32

Шепетівський міськрайонний суд звільнив обвинуваченого у порушенні правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження, від кримінальної відповідальності за ч.1 ст.286 КК України у зв’язку з примиренням його з потерпілими та закрив кримінальне провадження.

За ухвалою суду, 24 грудня 2020 року близько 5 години 30 хвилин на 257 км автодороги Н-25 сполученням «Городище-Рівне-Старокостянтинів», в напрямку м. Хмельницького, рівнянин, що був за кермом автомобіля «Skoda», не вибрав безпечної швидкості руху, перед зміною напрямку не переконався, що це не створить перешкод або небезпеки іншим учасникам руху, виїхав на зустрічну смугу, де допустив перехресне зустрічне зіткнення з автомобілем «Mersedes-benz. Sprinter».

Унаслідок дорожньо-транспортної пригоди водій «Mersedes-benz» та пасажирка «Skoda» отримали тілесні ушкодження, які відносять до категорії середнього ступеня тяжкості, як такі, що не були небезпечними для життя в момент заподіяння, але спричинили тривалий розлад здоров’я – понад 21 день.

«Вказаними діями П. порушив вимоги п. п. 1.5, 2.3 (б), 10.1, 12.1, 12.2, вимог дорожньої розмітки 1.1 та вимог дорожнього знаку 1.1 «Небезпечний поворот» Правил дорожнього руху. Порушення вищевказаних вимог Правил дорожнього руху України водієм знаходиться у прямому причинному зв’язку із скоєнням дорожньо-транспортної пригоди та наслідками, що настали», – констатує суд.

У судовому засіданні обвинувачений свою вину визнав повністю, щиро розкаявся, розповів, що відшкодував збитки потерпілим та заявив клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності в зв’язку з примиренням з потерпілими.

«Судом встановлено, що (обвинувачений) раніше не судимий, обвинувачується у вчиненні необережного нетяжкого злочину, відшкодував заподіяну злочином шкоду потерпілим, примирився з потерпілими. Потерпілі та прокурор згідні на закриття кримінального провадження та звільнення (його) від кримінальної відповідальності в зв’язку з примиренням з потерпілими та відшкодуванням ним завданої злочином шкоди», – ідеться в ухвалі суду.

Ухвала не набрала законної сили та може бути оскаржена до апеляційного суду.

Довідково: Стаття 46 Кримінального кодексу України передбачає, що особа, яка вперше вчинила кримінальний проступок або необережний нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона примирилася з потерпілим та відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.

Кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 286 КК України, відповідно до ч. 4 ст. 12 КК України є нетяжким злочином.

Пресслужба Хмельницького апеляційного суду

0
репостів
0
репостів