У Шепетівці судили полончанина, який отримав землю в обхід закону

Автор 25 травня 2021, 10:21
У Шепетівці судили полончанина, який отримав землю в обхід закону Фото depositphotos.com

Шепетівський міськрайонний суд визнав винним 36-річного уродженця Полонного у  використанні завідомо підробленого документа (ч. 4 ст. 358 КК України) й у шахрайстві, що завдало значної шкоди потерпілому (ч. 2 ст. 190 КК України), та призначив йому остаточне покарання – 2550 гривень штрафу. Обвинувачення у підробленні офіційного документа, вчиненого за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 358 КК України), суд визнав недоведеним та виправдав обвинуваченого на підставі п. 2 ч. 1 ст. 373 КПК України.

За вироком, 3 квітня 2019 року державний реєстратор Сахновецької сільської ради Старокостянтинівського району на підставі документів, які подав обвинувачений, внесла відомості до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію за ним права власності на земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства площею 2,000 га, розташованої у м. Полонне.

Як згодом з’ясувалося, серед поданих державному реєстраторові офіційних документів один був підроблений – витяг з рішення 48-ї сесії І скликання Полонської міської ради ОТГ №6 від 20 квітня 2018 року «Про надання у користування, передачу у власність земельних ділянок громадянам та внесення змін до рішень сесій міської ради», позаяк депутати його не приймали, а перенесли розгляд на наступну чергову сесію – у зв'язку із розв'язанням питання про встановлення меж санітарно-захисної зони водозабору. При цьому обвинувачений був на сесії міської ради й знав про таке рішення.

Використавши завідомо підроблений офіційний документ, чоловік умисно, шляхом обману, заволодів чужим майном – земельною ділянкою комунальної власності вартістю 104 004 грн, чим завдав значної шкоди потерпілому – територіальній громаді в особі Полонської міської ради ОТГ.

У судовому засіданні обвинувачений свою вину у вчиненні всіх інкримінованих йому злочинів не визнав. Пояснив, що у 2016 році Полонська міська рада надала йому дозвіл на виготовлення проєкту землеустрою  щодо відведення земельної ділянки, розташованої в м. Полонне, для ведення особистого селянського господарства із земель сільськогосподарського призначення. На підставі цього рішення на замовлення він виготовив технічну документацію, проте щоразу на сесіях її відмовлялися затверджувати. Такі дії депутатів ради він оскаржував до суду, оскільки уважає, що земля за моральним правом має належати йому. Разом із тим стверджував, що рішення 48-ї сесії Полонської міської ради про передачу йому у власність земельної ділянки не підробляв, нікому не передавав та на його підставі землі не реєстрував.

Представниця потерпілого розповіла, що у квітні 2019 року працівникам виконкому ради стало відомо про державну реєстрацію спірної ділянки, хоча міська рада не приймала рішення про передачу її у власність обвинуваченому, котрий про це достеменно знав, бо позивався до міської ради про визнання за ним права власності на цю земельну ділянку (у позові відмовлено). Після виявлення цього факту перший заступник міського голови звернувся до правоохоронців.

Свідок – державний реєстратор підтвердила, що у квітні 2019 року здійснювала реєстрацію права власності на земельну ділянку за обвинуваченим на підставі рішення Полонської міської ради ОТГ. Зазначила, що особу чоловіка, який звернувся до неї для проведення реєстрації, встановила за паспортом. Він надав рішення органу місцевого самоврядування про передачу землі у власність, яке сумнівів не викликало, оскільки було на гербовому бланку, містило підпис, виконаний кульковою ручкою та відтиск синьої гербової печатки, сплатив адміністративний збір. На основі документів вона внесла відомості до Державного реєстру. Як виглядав заявник, не пам’ятає.

Проаналізувавши досліджені в судовому засіданні докази, які, на думку суду, є достовірними та допустимими, а в сукупності – достатніми, суд дійшов висновку, що винуватість обвинуваченого за ч. 4 ст. 358 КК та за ч. 2 ст. 190 КК України повністю доведена у судовому засіданні.

Водночас суд зауважив: сторона обвинувачення не довела, що чоловік виготовив підроблений офіційний документ за попередньою змовою з групою осіб.

При призначенні покарання обвинуваченому суд врахував тяжкість вчинених кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 358, ч. 2 ст. 190 КК України, які належать до проступку та нетяжкого злочину відповідно, те, що він одружений, має позитивні характеристики, раніше не судимий, учасник бойових дій.

Пресслужба Хмельницького апеляційного суду

0
репостів
0
репостів