Суд звільнив винуватця ДТП від кримінальної відповідальності

Автор 13 березня 2021, 10:01
Суд звільнив винуватця ДТП від кримінальної відповідальності Фото ua.depositphotos.com

Полонський районний суд звільнив від кримінальної відповідальності 24-річного жителя Шепетівського (раніше – Полонського) району за вчинений ним злочин, передбачений частиною 1 статті 286 Кримінального кодексу України (порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження), у зв’язку з дійовим каяттям та закрив щодо нього кримінальне провадження.

Також скасував арешт на автомобіль марки «ВАЗ-2108» та повернув його власнику – вітчиму обвинуваченого.

Як встановив суд, 7 січня 2021 року близько 23.00 молодий чоловік, керуючи автомобілем марки «ВАЗ» дорогою із смт. Гриців Шепетівського району в напрямку с. Новолабунь біля ЛЕП № 167, не вибрав безпечної для руху швидкості, проявив неуважність, не стежив за дорожньою обстановкою (заледеніння проїжджої частини) та змінивши напрямок автомобіля, виїхав на ліве узбіччя, де перекинувся у кювет.

Унаслідок дорожньо-транспортної пригоди неповнолітній пасажир, що сидів на передньому пасажирському сидінні, отримав тілесні ушкодження у виді закритих переломів кісток таза та рани руки і голови, які за своїм характером відноситься до категорії тілесних ушкоджень середнього ступеня тяжкості, як таке, що спричинило тривалий розлад здоров’я.

Під час підготовчого засідання обвинувачений зазначив, що вину в скоєнні ДТП визнав повністю, розкаявся, відшкодував в повному обсязі шкоду, завдану потерпілому, та витрати закладам охорони здоров`я на його стаціонарне лікування. При цьому заявив клопотання про звільнення його від кримінальної відповідальності на підставі статті 45 КК України у зв’язку дійовим каяттям.

Прокурор та законний представник потерпілого проти задоволення клопотання не заперечували.

«В ході судового засідання встановлено, що (обвинувачений) вперше вчинив з необережності кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст.286 КК України, яке за ступенем тяжкості відноситься до нетяжких злочинів, в чому він себе беззаперечно визнав винним, покаявся, активно сприяв розкриттю злочину, повністю відшкодував витрати потерпілому та закладам охорони здоров`я в яких лікувався (потерпілий)», – зазначено в ухвалі суду.

Суд зауважує, що відповідно до статті 45 КК України особа, яка вперше вчинила кримінальний проступок або необережний нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона після вчинення кримінального правопорушення щиро покаялася, активно сприяла розкриттю кримінального правопорушення і повністю відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.

Згідно з п.1 ч.2 ст.284 КПК України суд закриває кримінальне провадження у зв’язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Ухвала ще не набрала законної сили і може бути оскаржена до апеляційного суду.

Пресслужба Хмельницького апеляційного суду

Фото ua.depositphotos.com

Останнє редагування 13 березня 2021, 10:26
0
репостів
0
репостів