Пограбував будинок, бо знав, що власники там давно не проживають

Автор 04 березня 2021, 18:02

Шепетівський міськрайонний суд визнав винним 22-річного жителя Шепетівщини в крадіжці, поєднаній з проникненням у житло (частина 3 статті 185 Кримінального кодексу України), та покарав його 1 роком 6 місяцями позбавлення волі (із застосуванням статті 69 КК України). 

«Враховуючи вчинення злочину вперше, щире каяття та активне сприяння розкриттю злочину, відшкодування потерпілій завданої шкоди, що істотно знижує ступінь тяжкості вчиненого злочину, суд дійшов висновку, що обвинуваченому слід призначити покарання із застосуванням ст.69 КК України у виді позбавлення волі нижче від найнижчої межі, встановленої ч.3 ст.185 КК України», – зазначено у вироку суду.

Як встановив суд, у ніч на 24 січня цього року житель сусіднього села, будучи в нетверезому стані, на кінній підводі приїхав до смт Гриців Шепетівського району й попрямував до будинку, про який достовірно знав, що тривалий час власники там не проживають. Розбивши вікно, проник всередину й виніс з хати велосипед, два DVD-плеєри та два телевізори (на загальну суму 6880 гривень). Велосипед і один телевізор завіз додому, решту речей залишив на подвір’ї будинку, який обікрав.

У суді обвинувачений ці обставини підтвердив, пояснивши, що без відома батьків взяв у них підводу і поїхав до будинку потерпілої, оскільки знав, що вона там тривалий час не живе. Завдані жінці збитки його рідні відшкодували.

Оцінивши досліджені в судовому засіданні докази, суд дійшов висновку, що його вина у вчиненні таємного викрадення чужого майна (крадіжка), поєднаному з проникненням у житло, доведена, і його дії слід кваліфікувати за ч.3 ст.185 КК України. При цьому суд виключив з обвинувачення органу досудового слідства таку кваліфікуючу ознаку як «повторність».

«В матеріалах справи відсутній вирок суду, яким було б встановлено вчинення (обвинуваченим) кримінального правопорушення проти власності. Саме лише перебування на розгляді в Голосіївському суді м. Києва обвинувального акта у кримінальному провадженні за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.15 ч.2 ст.185, ч.1 ст.186 КК України, відносно (нього) не є доказом вчинення ним злочинів, допоки його вину не буде доведено вироком суду, що набрав законної сили», – ідеться у вироку, який не набрав законної сили і може бути оскаржений до апеляційного суду.

Наразі обвинувачений перебуває під вартою.

Пресслужба Хмельницького апеляційного суду

0
репостів
0
репостів