У Шепетівці засудили чоловіка, який до смерті побив колишню дружину

Автор 01 лютого 2021, 13:12

Шепетівський міськрайонний суд визнав винним 38-річного шепетівчанина у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 121 КК України – умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть потерпілої, та призначив йому покарання у виді 8 років позбавлення волі.

Як встановив суд, увечері 5 листопада 2019 року в Шепетівці між експодружжям, котре проживало в одній квартирі, спалахнув конфлікт через те, що колишня дружина зловживала алкоголем. Цього разу сварка закінчилася трагічно: у результаті заподіяних чоловіком тяжких травм жінка померла.

Під час судового розгляду справи чоловік вину не визнав, розповів, що колишня дружина близько восьми років зловживала алкоголем, у такому стані була агресивною, била їхню дитину і його матір. А того дня, поки вони з батьком готували їжу на кухні, жінка кудись виходила, повернулася п’яна і брудна, трималася за живіт. Під вечір знову пішла, повернулася близько 23 год, тримаючись за живіт, лягла на підлогу, де зранку батько знайшов її мертвою. Обвинувачений стверджував, що її не зачіпав.

Проте суд відхилив його заперечення вини, оцінивши їх як намагання уникнути відповідальності за скоєний злочин. Позаяк, за даними висновків судово-медичних експертиз, тяжкі тілесні ушкодження, що призвели до смерті, були спричинені жінці від ударів рук та ногами, не раніше 19 години 5 листопада та не пізніше 2 години 6 листопада 2019 року. У цей період часу обвинувачений, за його ж показаннями, безперервно перебував у квартирі за місцем проживання.

«За даними додаткового висновку судово-медичної експертизи, після заподіяння закритої травми живота з розривом брижі тонкої кишки потерпіла могла здійснювати спрямовані на самооборону дії (прикривати руками частини тіла), можливо самостійно рухатись (повзати, тощо) до втрати свідомості. Вказані дії на думку суду не свідчать, що потерпіла з зазначеними тілесними ушкодженнями могла ходити, зокрема на деякий час вийти з квартири, повернутися в послідуючому в квартиру», – ідеться у вироку суду.

Призначаючи обвинуваченому вид та розмір покарання, суд врахував, що він вперше притягується до кримінальної відповідальності, є особою з інвалідністю ІІІ групи з дитинства по слуху, позитивно характеризується за місцем проживання, має на утриманні неповнолітню дитину, а також те, що він скоїв тяжкий злочин, не намагався допомогти жінці після заподіяння травм (за висновками судово-медичного експерта, при наданні своєчасної кваліфікованої медичної допомоги, її життя можна було б врятувати), не розкаявся у вчиненому. Обставинами, що обтяжують покарання, суд визнав вчинення злочину щодо особи з інвалідністю та щодо колишнього подружжя.      

Вирок ще не набрав законної сили і може бути оскаржений до апеляційного суду.

Пресслужба Хмельницького апеляційного суду

0
репостів
0
репостів