Шепетівчанка сплатить в 2,5 рази більший судовий збір, ніж штраф за неносіння маски

Автор 29 листопада 2020, 14:37
Шепетівчанка сплатить в 2,5 рази більший судовий збір, ніж штраф за неносіння маски Фото ілюстративне

Шепетівський міськрайонний суд визнав винною місцеву мешканку в порушенні ст.44-3 КУпАП та оштрафував її на 170 гривень за неносіння маски, стягнувши в дохід держави 420 гривень 40 копійок судового збору.

За інформацією інформагенства ХМ-ІНСАЙД про це свідчить постанова суду від 25 листопада 2020 року.

За матеріалами справи, 18 жовтня пообіді в приміщенні магазину «Копійочка» у місті Шепетівка жінка перебувала без одягненої захисної маски. На зауваження працівників магазину вела себе зухвало, відповіла, що тільки подивиться.

«Подивившись, ця жінка через деякий час повернулась до магазину з невідомим чоловіком, який також був без маски. На прохання одягти маску він відмовився та намагався зірвати маску з неї», – йдеться в поясненні однієї з продавчинь.

Чоловік, який зайшов разом з колишньою дружиною в магазин, пояснив, що маски не одягали, бо були брудні. Сама ж правопорушниця до суду не з`явилась, але подала заяву, в якій вину визнала повністю.

Враховуючи характер та докази вчиненого правопорушення, визнання особою своєї вини, притягнення її до адмінвідповідальності вперше, суд наклав на неї стягнення у виді штрафу в мінімальному розмірі, передбаченому санкцією ст.44-3 КУпАП.

Видання «ХМ-ІНСАЙД» звернулося до адвоката, члена Ради адвокатів Хмельницькоі області Алі Возняк за роз’ясненням про застосування саме цієї суми штрафу. Адже факт правопорушення відбувся за місяць (18 жовтня) до того дня, з якого (21 листопада) вступив у силу закон, яким розмір штрафу для громадян за неносіння масок зменшено у сто разів і становить 170-255 гривень.

«У цьому випадку суд застосував норми статті 58 Конституції України. В ній зазначено, що закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, тобто поширюють свою дію тільки на ті відносини, які виникли після набуття такими актами чинності. Але за єдиним винятком – коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи. Отож, до названої правопорушниці застосовано саме цей принцип – пом’якшення відповідальності, а відтак на неї накладено мінімальний штраф (170 гривень) в межах санкції статті 44-3 КУпАП», – зазначила Аля Возняк.

Додала, що розмір судового збору (420 гривень), який майже у два з половиною раза перевищує розмір самого штрафу, є своєрідним «фінансовим і психологічним бар’єром» для правопорушників щодо оскарження в суді постанов правоохоронців, а також спонукає громадян до дотримання маскового режиму.

Останнє редагування 29 листопада 2020, 14:53
0
репостів
0
репостів