Житель району потрапив під суд за вчинення домашнього насильства відносно своєї матері

Автор 26 листопада 2020, 09:59

До Шепетівського міськрайонного суду Хмельницької області надійшов обвинувальний акт стосовно жителя Шепетівського району, який обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого статтею 126-1 (умисне систематичне вчинення психологічного насильства щодо особи, з якою винний перебуває у сімейних відносинах, що призводить до психологічних страждань та погіршення якості життя потерпілої особи) Кримінального кодексу України.

Досудовим слідством встановлено, що обвинувачений неодноразово безпричинно умисно систематично вчиняв психологічне насильство (ображав нецензурною лайкою, погрожував фізичною розправою) по відношенню до своєї матері, з якою він проживає в одному помешканні, що призвело до психологічних страждань останньої, а також погіршення якості її життя, за що було складено протоколи про вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 та ч. 2 ст. 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення. За всі вищезазначені дії Шепетівським міськрайонним судом Хмельницької області обвинуваченого визнано винним та накладено адміністративні стягнення.

Нагадуємо, що санкція ст. 126-1 КК України передбачає призначення покарання у виді громадських робіт на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин, або арешту на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до п’яти років, або позбавлення волі на строк до двох років.

Довідково:

Щорічно в Україні з 25 листопада по 10 грудня проводиться Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства», яка з 1991 року підтримується міжнародною спільнотою. Ось і в нашому суді дана акція стартувала 25 листопада в Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок.

Так, Шепетівським міськрайонним судом Хмельницької області за вчинення домашнього насильства з січня 2020 року по 25 листопада 2020 року розглянуто 130 справ про притягнення до адміністративної відповідальності 130 осіб, в тому числі накладено адміністративні стягнення на 87 осіб.

Відповідальність за адміністративне правопорушення передбачена статтею 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування». Санкція статті передбачає накладення штрафу, громадські роботи, адміністративний арешт. Як зазначено вище, судом накладено стягнення на 87 осіб, із них у виді штрафу на 78 осіб, громадських робіт на 9 осіб. Загальна сума накладеного штрафу становить 16762 грн, з них сплачено добровільно 8060 грн.

За домашнє насильство в Украні діє також кримінальна відповідальність. Згідно Кримінального кодексу України домашнє насильство - умисне систематичне вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах, що призводить до фізичних або психологічних страждань, розладів здоров’я, втрати працездатності, емоційної залежності або погіршення якості життя потерпілої особи.

Санкція статті 126-1 КК України передбачає покарання у виді громадських робіт на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин, або арешту на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до п’яти років, або позбавлення волі на строк до двох років.

За повідомленням пресслужби суду

Останнє редагування 26 листопада 2020, 10:09
0
репостів
0
репостів