Пригостив молодиків пивом, а ті натомість його побили та пограбували

Автор 06 липня 2020, 14:15

Шепетівський районний суд визнав винними 21-річного жителя Шепетівського району та 24-річного шепетівчанина, обвинувачених у грабежі, поєднаному із насильством, яке не є небезпечним для життя чи здоров'я потерпілого, вчиненому за попередньою змовою групою осіб (частина 2 статті 186 Кримінального кодексу України) та призначив обом по 4 роки позбавлення волі.

«Застосування до обвинувачених інституту умовного звільнення чи призначення покарання, нижчого від найнижчої межі, передбаченої законом за даний злочин, як просили захисники, з огляду на встановлені обставини, суперечить загальним засадам покарання, принципам законності, справедливості, індивідуалізації покарання і не забезпечить досягнення його мети, передбаченої ч. 2 ст. 50 КК України», – констатує суд.

За вироком, у ніч на 1 квітня цього року у магазині в  Шепетівці до потерпілого, що пив там вино, підійшов знайомий молодий чоловік з другом. Розговорившись, він пригостив їх пивом, та близько 3 ночі пішов додому. Однак далеко відійти не встиг: біля відділення банку на нього напали ті ж молодики, з якими щойно попрощався. Ударом в голову повалили його на землю та ще кілька разів вдарили ногою в обличчя. Забрали з кишені штанів електронну сигарету «IQOS», зірвали з шиї срібний ланцюжок із хрестиком, тканинну барсетку, у якій були, серед іншого, мобільний телефон марки «іРhone», паспорт  громадянина  України, розкладний ніж, ключі, гаманець з посвідченням водія та 2 банківськими картками.

Усього обвинувачені відкрито заволоділи майном потерпілого на загальну суму 9352 гривні та завдали йому тілесних ушкоджень, які за своїм характером відносяться до категорії легкого ступеня тяжкості.

У судовому засіданні обоє свою вину визнали. Розповіли, що побили і пограбували потерпілого, який перед тим пригощав їх у магазині, сподіваючись, що у того були гроші. Усе, що вкрали, розділили в дворі будинку: старший забрав собі електронну сигарету, молодший – телефон, ніж, ключі і срібний ланцюжок. Гаманець із документами спалили у тому ж дворі на столику.

«Наявність обставин, які пом'якшують покарання (обвинувачених): щире каяття, активне сприяння розкриттю злочину, відшкодування шкоди, їх позитивні характеристики, відсутність обтяжуючих обставин дають суду підстави призначити їм покарання у виді позбавлення волі на мінімальний строк, передбачений у санкції ч. 2 ст. 186 КК України, що є адекватним характеру вчинених дій, їх небезпечності та даним про особу винних», – ідеться у вироку, який не набрав законної сили і може бути оскаржений до апеляційного суду.

Прес-служба Хмельницького апеляційного суду

Останнє редагування 06 липня 2020, 14:23
0
репостів
0
репостів