За побиття біля диско-бару "Юність" 20-річний шепетівчанин сяде у тюрму

Автор 12 березня 2020, 12:15
Фото ілюстративне Фото ілюстративне

 У ніч на 31 липня минулого року біля диско-бару в Шепетівці юнак поцікавився у тамтешнього відвідувача, котрий вийшов на сходи, чи немає він, бува, закурити. У відповідь нетверезий чоловік нагрубив хлопцю. На його захист став 20-річний друг: спочатку була розмова з чоловіком на підвищених тонах, а потім обвинувачений вдарив його кулаком в обличчя – той впав головою об асфальт, отримавши тяжкі тілесні ушкодження, які небезпечні для життя в момент спричинення.  

Правоохоронці кваліфікували злочин за частиною 1 статті 121 КК України, як нанесення умисного тяжкого тілесного ушкодження, небезпечного для життя в момент заподіяння.

Проте Шепетівський міськрайонний суд, проаналізувавши докази, показання обвинуваченого, свідків, роз’яснення висновку СМЕ експертом, прийшов до переконання, що тяжке тілесне ушкодження у потерпілого виникло внаслідок того, що він упав і вдарився головою об асфальт.

«При цьому суд оцінює як об’єктивні показання обвинуваченого, за змістом яких він не передбачав настання у потерпілого тяжких тілесних ушкоджень від його дії – одного удару кулаком в обличчя, від чого останній впав. Обвинувачений після нанесеного потерпілому удару кулаком в обличчя мав реальну можливість продовжити наносити йому тілесні ушкодження і перешкод для цього не було. Такі показання обвинуваченого повністю узгоджуються з висновком судово-медичної експертизи», – зазначає суддя.

За відсутності доказів про умисел у молодого чоловіка на умисне заподіяння потерпілому саме тяжкого тілесного ушкодження, суд прийшов до висновку, що його дії слід перекваліфікувати на злочин, відповідальність за вчинення якого передбачена статтею 128 Кримінального кодексу України – необережне тяжке тілесне ушкодження.

«Разом з тим, незважаючи на вчинення злочину з необережності, суд при визначенні міри покарання враховує наслідки, що фактично настали для потерпілого в результаті спричинення йому тяжкого тілесного ушкодження, думку про необхідність суворого покарання обвинуваченого, відсутність з боку останнього реальних дій, спрямованих на відвернення чи зменшення шкідливих наслідків злочину, зокрема невідшкодування потерпілому навіть частково витрат на лікування», - зауважує суд.

Відтак Шепетівський міськрайонний суд визнав обвинуваченого винним у заподіянні необережного тяжкого тілесного ушкодження та призначив йому покарання у виді обмеження волі на 1 рік 6 місяців. Та стягнув на користь потерпілого 14885 майнової шкоди, 70 тисяч гривень моральної шкоди та 5 тисяч гривень витрат на правову допомогу.

Вирок не набрав законної сили і може бути оскаржений до апеляційного суду.

     За повідомленням прес-служби суду

0
репостів
0
репостів