Шепетівчанка звернулася до суду, щоб визнали смерть матері на окупованій території

Автор 12 лютого 2020, 17:51

До Шепетівського міськрайонного суду Хмельницької області звернулась заявниця із заявою про встановлення факту смерті її матері на тимчасово окупованій території.

В обґрунтування заяви жінка посилалася на те, що 12 січня 2020 року в Автономній Республіці Крим померла її мати. Шепетівський міськрайонний відділ ДРАЦ відмовив в реєстрації смерті на підставі медичних документів, оформлених на території, непідконтрольній Україні. Встановлення факту смерті є необхідним для державної реєстрації смерті матері, проведеної державним органом України та отримання виплат на поховання.

Відповідно до ст.1 та п.1 ч.1 ст.3 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» тимчасово окупована територія України є невід`ємною частиною території України, на яку поширюється дія Конституції та законів України, і такою визначається, зокрема, сухопутна територія Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, внутрішні води України цих територій.

Таким чином, медичні документи, що підтверджують факт смерті особи на тимчасово окупованій території, видані медичними закладами, за формою та змістом не відповідають вимогам українського законодавства, а тому не можуть бути підставою для проведення реєстрації смерті особи в органах РАЦС Міністерства юстиції України.

Так, суд задовольнив заяву дочки - встановив факт смерті громадянки України, яка померла 12 січня 2020 року в Автономній Республіці Крим, на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України.

Рішення не набрало законної сили і може бути оскаржене до Хмельницького апеляційного суду.

Довідково: за 2019 рік судом було розглянуто та задоволено 6 заяв окремого провадження про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, зокрема за 2020 рік - 2 заяви про встановлення факту смерті та 2 заяви про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України.

За повідомленням прес-служби суду

0
репостів
0
репостів