Які штрафи отримають порушники правил полювання

Автор 30 січня 2020, 16:24

Спеціальні підрозділи державних лісогосподарських підприємств Хмельниччини, щоб запобігти браконьєрству, здійснюють постійне патрулювання вдень та вночі. Основна увага приділяється охороні території державного лісового фонду.

За 2019 рік у Хмельницькій області проведено 1076 рейдів. Виявлено 164 випадки порушень правил полювання, з них: 90 випадків зафіксовано працівниками державної лісової охорони і 74 протоколи складено представниками організацій "Українське товариство мисливців та рибалок". Уповноваженими особами державної лісової охорони розглянуто 150 справ про порушення правил полювання. Сума накладених на порушників штрафів складає 29 500 грн.

За виявленими фактами незаконного добування мисливських тварин 5 справ направлено в суди. Три з них розглянуто, на порушників накладено 3 700 грн штрафів та стягнуто 64 000 грн збитків за незаконне добування мисливських тварин. Відкрито кримінальну справу за фактом незаконного добування лося. Сума збитків становить 130 000 грн.

За порушення правил полювання передбачена відповідальність

Адміністративна (ст. 85 КУпАП):

Порушення правил полювання (полювання без належного на те дозволу, в заборонених місцях, у заборонений час, забороненими знаряддями або способами, на заборонених для добування тварин, допускання собак у мисливські угіддя без нагляду, полювання з порушенням установленого для певної території (регіону, мисливського господарства, обходу тощо) порядку здійснення полювання), яке не мало наслідком добування, знищення або поранення тварин, а також транспортування або перенесення добутих тварин чи їх частин без відмітки цього факту в контрольній картці обліку добутої дичини і порушень правил полювання та в дозволі на їх добування - тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян від 102 до 1 020 грн і попередження або накладення штрафу на посадових осіб – від 510 до 1 530 грн.

Повторне порушення правил полювання (полювання без належного на те дозволу, в заборонених місцях, у заборонений час, забороненими знаряддями або способами, на заборонених для добування тварин) чи таке, яке мало наслідком добування, знищення або поранення тварин, тягне за собою накладення штрафу на громадян від 1 020 до 2 040 грн з конфіскацією рушниць та інших знарядь і засобів вчинення правопорушення, які є приватною власністю порушника, та незаконно добутих об’єктів тваринного світу чи без такої або позбавлення права полювання на строк до трьох років з конфіскацією рушниць та інших знарядь і засобів вчинення правопорушення, які є приватною власністю порушника, та незаконно добутих об’єктів тваринного світу чи без такої і на посадових осіб – від 1 530 до 2 550 грн з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення, які є приватною власністю порушника, та незаконно добутих об’єктів тваринного світу чи без такої.

Кримінальна відповідальність (ст. 248 Кримінального кодексу України):

1. Порушення правил полювання, якщо воно заподіяло істотну шкоду, а також незаконне полювання в заповідниках або на інших територіях та об’єктах природно-заповідного фонду, або полювання на звірів, птахів чи інші види тваринного світу, що занесені до Червоної книги України, - караються штрафом від 1 700 до 3 400 грн або громадськими роботами на строк від 160 до 240 годин, або обмеженням волі на строк до трьох років.

2. Ті самі дії, якщо вони вчинені службовою особою з використанням службового становища, або за попередньою змовою групою осіб, або способом масового знищення звірів, птахів чи інших видів тваринного світу, або з використанням транспортних засобів, або особою, раніше судимою за злочин, передбачений цією статтею, - караються штрафом від 3 400 до 6 800 грн, або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

Окрім того, порушник сплачує збитки за незаконне добування дичини:

лось – 130 тис. грн;
олень плямистий – 50 тис. грн;
кабан – 40 тис. грн;
козуля – 32 тис. грн;
бобер – 10 тис. грн;
борсук – 8 тис. грн;
заєць-русак – 8 тис. грн;
куниця – 6 тис. грн.

За інформацією Віталія Красова,
головного мисливствознавця обласного
управління лісового та мисливського господарства

Останнє редагування 30 січня 2020, 18:35
0
репостів
0
репостів