Гроші зняли через банкомати: при ремонті гуртожитку для переселенців привласнено понад 2 млн грн

Автор 22 вересня 2024, 14:26

Відділ розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Хмельницькій області розплутуює схему виведення бюджетних коштів на Шепетівщині у розпал великої війни. Про це ми дізнались із Єдиного державного реєстру судових рішень.

15.09.2024 року слідчий відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Хмельницькій області звернувся до слідчого судді Хмельницького міськрайонного суду з клопотанням, яке погоджено процесуальним прокурором у кримінальному провадженні, про надання дозволу на проведення огляду гуртожитку для перебування внутрішньо переміщених (евакуйованих) осіб у селі Плужне Шепетівського району.

Встановлено, що 10.10.2023 до СУ ГУНП в Хмельницькій області надійшли матеріали із яких вбачається, 04.05.2022 в рамках здійснення закупівлі «Послуги з поточного ремонту гуртожитку для перебування внутрішньо переміщених (евакуйованих) осіб» без використання електронної системи «Prozzoro» між Плужненською сільською радою Шепетівського р-ну. та ТОВ «ЗТ Полісся» укладено договір № 18 «Про надання послуг» на виконання робіт із поточного ремонту гуртожитку для перебування внутрішньо переміщених (евакуйованих) осіб, загальною вартістю 1 104 757 грн.

В подальшому після виконання ремонтних робіт, 01.09.2022 між зазначеними суб`єктами укладено додатковий договір № 1 на загальну суму 1 486 503 грн.

05.12.2022 між Замовником та Підрядником в рамках здійснення закупівлі «Послуги з демонтажу та монтажу твердопаливного котла в гуртожитку для перебування внутрішньо переміщених (евакуйованих) осіб» без використання електронної системи «Prozzoro» укладено договір №9 на виконання робіт із демонтажу та монтажу твердопаливного котла в гуртожитку для перебування внутрішньо-переміщених (евакуйованих) осіб вартістю 626 444 грн.

Крім цього, 29.09.2022 між Плужненською сільською радою та ПАП «Іва», в рамках здійснення закупівлі «Обладнання для облаштування місць тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб», укладено договір № 8 на придбання твердопаливного котла вартістю 623 000 грн.

За наявними даними, у проектно-кошторисну документацію внесено недостовірні відомості про обсяги та вартість робіт. При цьому, у ТОВ «ЗТ Полісся» відсутні власні виробничі потужності, транспортні засоби, механізми та наймані працівники, що вказує на проведення фіктивних робіт з метою заволодіння коштами місцевого бюджету Плужненської сільської ради.

При цьому, службові особи Плужненської сільської ради, перебуваючи у змові з керівництвом ТОВ «ЗТ Полісся», безпідставно здійснивши поділ предмету закупівель на частини та обравши невірний вид процедури закупівлі з метою уникнення проведення відкритих торгів, уклали понад 100 договорів із зазначеним суб`єктом господарювання на постачання товарів, робіт та послуг для потреб бюджетних установ Плужненської ОТГ загальною вартістю понад 5 млн. грн.

З метою підтвердження отриманих даних, ГУ ДПС у Хмельницькій області проведено аналітичне дослідження, відповідно до якого, акт виконаних робіт № 2 за травень 2022 року складений та підписаний 05.05.2022, тобто на наступний день після укладення договору № 18 від 04.02.2022. Проведеним аналізом витрат труда робітників - будівельників встановлено, що для того щоб протягом місяця виконати обсяг робіт, необхідно залучити 26 працівників.

Акт виконаних робіт № 1 за грудень 2022 року складений та підписаний 07.12.2022, тобто через вісім днів після укладання договору №8 від 29.11.2022. Проведеним аналізом витрат труда робітників - будівельників встановлено, що для того щоб протягом місяця виконати обсяг робіт, необхідно залучити 7 працівників. При цьому, дослідженням встановлено, що у ТОВ «ЗТ Полісся» відсутні виробничі потужності та трудові ресурси, необхідні для виконання будівельних робіт, а також не встановлено фактів залучення субпідрядників до виконання робіт на зазначеному вище об`єкті будівництва, що свідчать про внесення недостовірних відомостей до актів виконаних робіт з метою заволодіння коштами місцевого бюджету Плужненської сільської ради.

Встановлено, що службові особи Плужненської сільської ради, порушили вимоги ст. 2 ЗУ «Про публічні закупівлі» (здійснили поділ предмету закупівлі на частини та уклали договори без проведення відкритих торгів). За наявною інформацією, шляхом внесення недостовірних відомостей даних про обсяги і вартість робіт службовими особами ТОВ «ЗТ Полісся» привласнено близько 2 млн грн.

Також проведеним аналізом руху коштів за банківськими рахунками ТОВ «ЗТ Полісся» встановлено, що кошти, перераховані Плужненською сільською радою на рахунок підприємства, обготівковувались в банкоматах, що свідчить про відсутність розрахункових операцій з найманими працівниками та підрядниками, що в свою чергу вказує на відсутність трудових ресурсів у вказаного суб`єкта господарювання та фіктивність виконання робіт, передбачених умовами договорів..

Таким чином, під час вказаного досудового розслідування необхідно здійснити перевірку відомостей щодо обсягів і вартості виконаних будівельних робіт та складеної первинної звітної документації з будівництва та їх відповідність проектно-кошторисній документації, вимогам нормативно-правових актів у галузі будівництва.

Враховуючи, що вид і розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням є саме тими обставинами, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, для визначення яких необхідно здійснити ряд досліджень на основі спеціальних знань у галузі науки, техніки та будівництва з метою надання висновку з питань, що є або будуть предметом судового розгляду.

23.05.2024 призначено судову будівельно-технічну експертизу щодо визначення вартості фактично не виконаних робіт з реконструкції гуртожитку для перебування внутрішньо переміщених (евакуйованих) осіб.

В ході досудового розслідування виникла необхідність у обстеженні об`єкта дослідження. Тому, з метою забезпечення належного виконання судової будівельно-технічної експертизи, виникла необхідність у проведенні огляду об`єкту дослідження, а саме гуртожитку для перебування внутрішньо переміщених (евакуйованих) осіб.

Суд надав слідчим, які входять до слідчої групи в кримінальному провадженні № 12023240000000526 від 10.10.2024, дозвіл на проведення огляду гуртожитку для перебування внутрішньо переміщених (евакуйованих) осіб, інформація про власника відповідно до реєстру прав на нерухоме майно відсутня, відповідно до довідки з Ізяславського міського бюро технічної інвентаризації, приміщення, перебуває у власності Плужненської сільської ради, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, зокрема виявлення будівельних матеріалів, які було використано під час робіт, та їх відповідність необхідним стандартам, отримання їх зразків.

0
репостів
0
репостів