Ліквідовано ще одну схему ухилення від мобілізації: СБУ затримала двох мешканців Хмельниччини

Автор 17 липня 2024, 16:46

Служба безпеки ліквідувала чергову схему, яка давала змогу військовозобов’язаним уникнути призову та незаконно виїхати за кордон. У результаті комплексних заходів викрито двох мешканців Хмельницької області, які пропонували злочинні «послуги» потенційним призовникам.

Встановлено, що організував оборудку місцевий підприємець та його знайома. Вони пропонували фальшиві висновки лікарських обстежень своїх «клієнтів» щодо наявності у них тяжких діагнозів.

У подальшому на їх основі МСЕК мав «підтвердити» наявність у них 2-ї групи інвалідності.

Ціна питання становила 14 тисяч доларів США з однієї особи.

Оперативники СБУ задокументували протиправну діяльність зловмисників.

За даними слідства, ділки, посилаючись на «власні зв’язки» у медзакладах області, обіцяли місцевому мешканцю виготовити за винагороду необхідні медичні документи для "списання" із військового обліку. Потім «демобілізований» міг використати отримані документи для виїзду за кордон.

Оплату «клієнт» здійснював частинами. При отриманні чергового траншу в розмірі 6 тисяч доларів США правоохоронці затримали організаторів оборудки в порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України.

Затриманим вже оголосили підозру за ч. 3 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон) Кримінального кодексу України.

Вирішується питання про обрання міри запобіжного заходу.

Наразі триває слідство для встановлення і притягнення до відповідальності й інших можливих учасників злочинної схеми.

Викриття проводили оперативники УСБУ у Хмельницькій області спільно із слідчими ГУ Нацполіції за процесуального керівництва Хмельницька обласна прокуратура.

CБУ

0
репостів
0
репостів