На пенсіонерку впала сосна, яку за її проханням зрізали односельці

Автор 02 липня 2024, 15:25

Ізяславський районний суд розглянув у відкритому судовому засіданні в режимі відеоконференції кримінальне провадження по обвинуваченню військовослужбовця із Шепетівщини. Його звинувачували у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 128 Кримінального кодексу України (Необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження).

Як стало відомо з вироку суду від 26 червня, нещасний випадок стався 1 лютого 2022 року. Пенсіонерка запропонувала підзаробіток трьом односельцям, що полягав у зрізанні та звалюванні дерева породи сосна, на території домоволодіння її брата.

На дану пропозицію останні добровільно погодилися, та між собою домовилися, що двоє будуть здійснювати роботу щодо зрізання дерева за допомогою дворучної пилки, а обвинувачений, в свою чергу, буде здійснювати заходи щодо безпечного спрямування для падіння зрізаного стовбуру дерева.

Він розпочав здійснювати розхитування вказаного стовбура дерева. При цьому, обвинувачений, не пересвідчившись у відсутності сторонніх осіб у зоні валки, відповідаючи при цьому за безпечність спрямування для падіння зрізаного дерева, допустив злочинну недбалість - спрямував стовбур дерева в напрямку входу від житлового будинку.

Внаслідок вказаних дій, в зоні падіння дерева опинилася потерпіла, яка від удару її деревом отримала тілесні ушкодження у вигляді багатоуламкового перелому склепіння та основи черепа (праві тім`яна та скронева кістки, клиноподібна кістки), субарахноїдального крововиливу (крововилив під м`якими мозковими оболонками) випуклої поверхні правої тім`яної ділянки голови справа, перелому 7-9 ребер по правій лопатковій лінії, 2-4 ребер по лівій та 2-5 ребер по правій переднім пахвовім лініям, розриву пристінкової плеври в проекції 9 ребра по правій лопатковій лінії, уламкових переломів 3 та 4 грудних хребців, перелому остистих відростків 7 шийного та 1 грудного хребців, крововиливу на задній поверхні грудної клітки справа у верхній третині (в правій надлопатковій ділянці та у верхній третині ділянки грудного відділу хребта), закритого багатоуламкового перелому правої плечової кістки на рівні нижнього кінця, крововиливу на внутрішній поверхні правих плеча в середній і нижній третинах та ліктьового суглоба, закритих переломів кісток лівої гомілки (косопоперечний перелом медіальної кісточки на поперечний перелом бічної кістки на рівні суглобової щілини), крововиливу на зовнішній поверхні лівої гомілки у нижній третині, гомілково-стопного суглоба та стопи в ділянці її склепіння та п`ятки, крововиливу на внутрішній поверхні лівої стопи в ділянці її склепіння та п`ятки, крововиливу на передній поверхні лівого передпліччя у верхній третині, що згідно висновку експерта №125 від 23.03.2022 відносяться до категорії тяжких тілесних ушкоджень, як небезпечні для життя в момент заподіяння.

Жінку з тяжкими травмами госпіталізували в лікарню, втім вона через деякий час померла.

У судовому засіданні чоловік беззаперечно визнав свою винуватість у вчиненні зазначеного кримінального правопорушення та надав суду зізнавальні показання з приводу своїх діянь. Обвинувачений щиро розкаявся у вчиненому, просив суворо його не карати.

Дочка загиблої суду показала, що 01.02.2022 по телефону їй повідомили, що на матір упало дерево завдавши їй тілесних ушкоджень. Після чого, маму було госпіталізовано до м. Хмельницький де вона проходила лікування, однак через похилий вік та перитоніт померла. Причина смерті мами не пов`язує з отриманням тілесних ушкоджень внаслідок падіння дерева. Вважає події з падінням дерева як нещасний випадок, а тому просить суду суворо не карати обвинуваченого , будь-яких претензій майнового характеру до нього не має.

Суддя  визнав військовослужбовця винним за ст. 128 КК України (необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження), втім звільнив від основного покарання й призначив рік іспитового терміну.

Рішення ще можна оскаржити в апеляційному суді. 

0
репостів
0
репостів