Над Хмельниччиною вночі збивали і шахеди, і ракети

Автор 14 червня 2024, 08:00

У ніч на 14 червня 2024 року російські окупанти завдали ракетно-авіаційного удару по Україні, застосувавши ракети різних типів та ударні БпЛА типу «Shahed». Про деталі атаки розповіли у Повітряніих Силах ЗС України.

Усього ворог застосував 31 засіб повітряного нападу – 14 ракет повітряного, наземного базування й 17 ударних БпЛА, а саме:

  • 10 крилатих ракет Х-101/Х-555 із літаків стратегічної авіації Ту-95 МС (район пусків Саратовська обл. – рф.);
  • 3 балістичні ракети «Іскандер-М» (пуски із Криму та Краснодарського краю – рф.);
  • 1 аеробалістичну ракету Х-47М2 «Кинджал» (із повітряного простору Тамбовської обл. – рф.);
  • 17 ударних БпЛА типу «Shahed-131/136» (район пусків – Єйськ – рф).

До відбиття повітряного нападу противника залучено винищувальну авіацію, зенітні ракетні підрозділи Повітряних Сил, мобільні вогневі групи, засоби радіоелектронної боротьби Сил оборони України.

В результаті протиповітряного бою у Хмельницькій, Харківській, Миколаївській, Одеській, Запорізькій, Дніпропетровській та Кіровоградській областях збито 24 повітряні цілі:

  • 7 крилатих ракет Х-101/Х-555;
  • 17 ударних БпЛА типу «Shahed-131/136».

За повідомленням Повітряного командування «Захід» Повітряних Сил ЗС України, в зоні своєї відповідальності в Хмельницькій області знищили 7 крилатих ракет Х-101/Х-555, а також 5 ударних БпЛА типу «Shahed-131/136».

Водночас у Хмельницькій ОВА повідомили, що в в межах нашої області сили ППО знищили 11 ворожих цілей. Разом з тим, внаслідок атаки триває пожежа на об’єкті інфраструктури. Звернень щодо травмованих, загиблих наразі не надходило.

photo 2024 06 14 08.36.26

Що атакував ворог

Вночі Старокостянтинів спершу атакували "Шахеди", а після 3 години ночі в Україну залетіли кілька груп крилатих ракет.

Вони пролетіли через Київську та Черкаську області на захід і кількома хвилями вдарили по Старокостянтинову, повідомили Повітряні сили.

Це важливе місто, адже саме там розташований потужний військовий аеродром.

Окрім Старокостянтинова, частина ракет полетіла далі на захід у бік Франківщини та Львівщини. Мер міста Андрій Садовий повідомляв про рух ракет у бік Львова.

Згодом і ці ракети здійснили маневр та направились до Хмельницького і Старокостянтинова.

Місцеві пабліки повідомили про вибухи та роботу ППО біля Хмельницького і Старокостянтинова.

Також вночі Повітряні сили кілька разів повідомляли про рух балістичних ракет з півдня у бік Запоріжжя. Керівник області Іван Федоров двічі повідомляв про удари по місту.

Про відбій повітряної тривоги повідомили о 4.44 ранку.

О 6 ранку знову по країні зазвучали тривоги, ворог здійснив пуск  надзвукової ракети Х-47м2 "Кинджал", яка становить загрозу для всіх регіонів країни.

Ціллю очевидно знову був Староконстянтинів, де розташований стратегічний військовий аеродром. Експерти припускають, що це пов'язано з підготовкою до появи в Україні винищувачів F-16.

Зараз авіабаза в Старокостянтинові - одна з найбільш обладнаних у країні. Тут є спеціально укріплені укриття для стоянки і відповідна злітно-посадкова смуга. Тут також базувались бомбардувальники Су-24М, які вдалося обладнати новітніми англо-французькими крилатими ракетами Storm Shadow (SCALP). Ними часто били по важливих російських об'єктах.

Останнє редагування 14 червня 2024, 11:08
0
репостів
0
репостів