Нічна атака окупантів: по чому цілили та скільки збили над Хмельниччиною

Автор 01 червня 2024, 12:25

У ніч на 1 червня 2024 року російські окупанти завдали потужного ракетно-авіаційного удару по об’єктах критичної інфраструктури в різних регіонах України, застосувавши ракети повітряного, морського та наземного базування, а також ударні БпЛА типу «Shahed».

Усього ворог випустив 53 ракети різних типів та 47 ударних БпЛА:

  • 35 крилатих ракет Х-101/Х-555 із літаків стратегічної авіації Ту-95 МС (район пусків – Саратовська обл., повітряний простір над акваторією Каспійського моря – рф.);
  • 4 балістичні ракети «Іскандер-М» (із Криму);
  • 1 крилату ракету «Іскандер-К» (із Криму);
  • 10 крилатих ракет «Калібр» (із північно-східної частини акваторії Чорного моря);
  • 3 керовані авіаційні ракети Х-59/Х-69 (із повітряного простору ТОТ Запорізької області);
  • 47 ударних БпЛА типу «Shahed-131/136» (район пусків Приморсько-Ахтарськ – рф).

До відбиття повітряного нападу противника залучено винищувальну авіацію, зенітні ракетні підрозділи Повітряних Сил, мобільні вогневі групи та засоби радіоелектронної боротьби Сил оборони України.

Як повідомили у Хмельницькій ОВА, наші сили протиповітряної оборони знищили 1 ворожий БпЛА типу «Shahed». Місце падіння уламків встановлюється. Звернень щодо травмованих, загиблих та пошкодження майна наразі не надходило.

В результаті протиповітряного бою загалом по країні збито 81 повітряну ціль:

  • 30 крилатих ракет Х-101/Х-555;
  • 4 крилаті ракети «Калібр»;
  • 1 крилату ракету «Іскандер-К»;
  • 46 ударних БпЛА типу «Shahed-131/136».

photo 2024 06 01 12 15 49

Куди цілили окупанти

Ціллю атаки була енергетика, повідомив профільний міністр Герман Галущенко. За його даними, є руйнування обʼєктів у Запорізькій, Дніпропетровській, Донецькій, Кіровоградській та Івано-Франківській областях.

Після 3.30 ранку ракети з Ту-95МС кількома хвилями зайшли у повітряний простір України й попрямували у бік Києва та центру України. "Калібри" з півдня також направились у бік центру та заходу.

При цьому частина "Шахедів", яка долетіла до заходу України, у цей час досягли Львівщини та Франківщини і попрямувала через Карпати у бік Закарпаття, повідомили у Повітряних силах та керівник Львівщини.

Частина "Шахедів" намагались атакувати Стрий, де розташовані важливі газові об'єкти.

Більшість ракет, як вказують у Повітряних силах, з центру України попрямували на захід.

Влада низки областей повідомила про роботу ППО, вибухи було чутно у Львові. На Вінниччині через уламки збитого дрона спричинили пожежу на об'єкті критичної інфраструктури, повідомив керівник області.

Згодом Повітряні сили повідомили, що ракети досягли Львівщини, а частина з них залетіла на Закарпаття та прямувала на Мукачево. Також військові заявили про атаку ракетами Стрия.

Під ранок ракети також дістались до Івано-Франківська, повідомили Повітряні сили. Потім вони попрямували до Бурштина.

Частина ракет загрожували передмістям Львова. Керівник області Максим Козицький повідомляв про небезпеку для Пустомитів. Тоді було чути звуки вибухів, коли ракети проходили біля міста.

О 4.45 Повітряні сили та керівник Львівщини повідомили про загрозу самому Львову - туди попрямувала ціла група ракет, але вони також звернули на Стрий.

Після 5.25 майже по всій Україні оголосили відбій повітряної тривоги. Але на Львівщині небезпека тривала до 6.10 ранку.

"Це було дуже довго і важко. Повітряні сили найкращі", - написав мер Львова Андрій Садовий.

Також Повітряні сили повідомляли про можливі атаки ракет на Запоріжжя, Дніпро, Миколаїв, Кременчук та Миргород.

Наслідки влучань

У суботу, 1 червня, ввечері з 18:00 до 23:00 можливі відключення електрики як для промислових, так і для побутових споживачів, повідомили в міністерстві енергетики. Але через російську нічну масовану атаку на енергосистему "обсяги обмежень можуть змінюватися".

Російські війська атакували гідроелектростанції «Укргідроенерго» вночі проти 1 червня, повідомила компанія в суботу.

«Ворог обстріляв енергетичні обʼєкти в пʼяти регіонах України, під ударом опинились і дві гідроелектростанції», – йдеться в повідомленні.

За даними компанії, також були влучання в інфраструктуру поруч зі станціями:

«Критичні пошкодження обладнання. Гідроенергетики працюють над ліквідацією наслідків».

«Укргідроенерго» уточнює, що, окрім руйнування Каховської ГЕС в червні 2023 року, за час повномасштабної агресії Росія випустила понад 110 ракет по всіх її гідроелектростанціях та гідроакумулювальних електростанціях.

Раніше оператор енергосистеми «Укренерго» повідомив про пошкодження енергетичної інфраструктури в п’яти областях внаслідок російської атаки вночі проти 1 червня. Також компанія «ДТЕК» додала, що атак зазнали її теплоелектростанції.

«Є пошкодження обладнання на об’єктах в Запорізькій, Дніпропетровській, Донецькій, Кіровоградській, Івано-Франківській областях. Аварійно-відновлювальні роботи почнуться після дозволу ДСНС», – йдеться в повідомленні.

Компанія «ДТЕК» додала, що атак зазнали її теплоелектростанції, не уточнюючи їхнього розташування:

«Ворог обстріляв дві наші ТЕС. Серйозно пошкоджено обладнання. Енергетики в ці хвилини працюють над ліквідацією наслідків атаки».

Останнє редагування 01 червня 2024, 12:42
0
репостів
0
репостів