Мешканці Шепетівщини досі "ведуться" на виплати від шахраїв

Автор 20 березня 2024, 12:53
Приклад шахрайської реклами у Фейсбуці Приклад шахрайської реклами у Фейсбуці

"Компенсація від держави", "фінансова допомога від міжнародної організації", "соціальні виплати", – гачок, на який шахраї продовжують ловити довірливих громадян. За останні кілька днів мешканці Шепетівщини сумарно втратили 40 тис грн.

Вчора, 19 березня, до правоохоронців звернулась 68-річна нетішинка, яка втратила більше 10 тисяч гривень, потрапивши саме у таку шахрайську пастку.

За даним фактом слідчі Шепетівського райуправління розпочали кримінальне провадження за ч.3 ст.190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України та встановлюють усі обставини події.

Нещодавно також їхньою жертвою став 40-річний житель Шепетівщини. Чоловік побачив у популярній соцмережі посилання, за яким нібито можна оформити фінансову допомогу від міжнародної організації. Та коли він ввів реквізити своєї банківської картки, з його рахунку зникло майже 30 тисяч гривень.

Насправді посилання, на яке натрапив чоловік, веде на фішинговий сайт, що імітує онлайн-банкінг. Так, після введення облікових даних кібершахраї отримують доступ до банківських рахунків та знімають всі "до копійки" кошти.

Наразі працівники поліції встановлюють усі обставини події і просять громадян довіряти інформації про соціальні виплати лише з офіційних сайтів установ і організацій. Поліція закликає не переходити за сторонніми посиланнями в соціальних мережах, Телеграмі та інших месенджерах, і не вводити дані банківських карток на незнайомих інтернет-ресурсах.

Така схема працює наступним чином: аферисти поширюють фейкову інформацію про соціальні виплати, створюючи сторінки-клони державних організацій, керівництва держави, представників ООН, Червоного Хреста, благодійних фондів, банків тощо.

Посилання на фейкові сайти розміщують у популярних соціальних мережах.

Громадянам пропонують перейти за посиланням і ввести персональні дані та номер банківської картки нібито для зарахування грошей. Однак, відомості, введені на таких сумнівних ресурсах, які мають назву фішингових, автоматично стають відомі зловмисникам.

В подальшому, маючи дані банківських карток громадян, шахраї вони привласнюють гроші з рахунків.

Тож поліцейські закликають громадян бути пильними та радять:

  • отримувати інформацію, особливо — з приводу фінансових виплат, лише з офіційних джерел;
  • не переходити за сумнівними гіперпосиланнями;
  • не повідомляти конфіденційну інформацію, зокрема дані банківських карток, стороннім;
  • у разі підозри шахрайських дій — негайно повідомляти правоохоронним органам.
Останнє редагування 20 березня 2024, 13:35
0
репостів
0
репостів