На Шепетівщині підліток знайшов пістолет та спробував його продати

Автор 31 грудня 2023, 14:53

На Шепетівщині неповнолітній знайшов згорток, в якому знаходився пістолет «Retay» моделі «G17» та 4 патрони до нього калібру 9х19мм. Згодом він спробував його продати, однак натрапив на покупця "під прикриттям". Про таку детективну історію ми дізнались із рішення Шепетівського міськрайонного суду.

У суді з'ясували, що небезпечну знахідку підліток виявив в першій декаді лютого 2023 року (більш точної дати досудовим розслідуванням не встановлено), перебуваючи на риболовлі на сільському ставі, який розташований в східній частині від с.Мокіївці Шепетівського району Хмельницької області.

В заростях на березі виявив згорток, в якому знаходився пістолет «Retay» моделі «G17» та 4 патрони до нього калібру 9х19мм, після чого, забрав та переніс його до місця свого проживання, де став зберігати, тим самим вчинивши незаконне придбання шляхом привласнення знайденого, носіння та зберігання вогнепальної зброї та боєприпасів.

В подальшому, переглядаючи інформацію в соціальній мережі «Телеграм», знайшов спеціалізовану спільноту. Після чого у нього виник умисел на збут знайденого вище пістолета та патронів до нього.

Реалізовуючи свій умисел, створив власну сторінку, в якій виклав фотографії пістолета і патронів, зазначивши при цьому, що має намір їх збути за суму 15 тис.грн. Отримавши 21.02.2023 на свою сторінку інформацію від особи, яка діяла в межах розслідування кримінального провадження як закупник під залегендованим прізвищем, про намір придбати пістолет та набої до нього, підліток погодився з його пропозицією та вирішив надіслати пістолет та набої до нього на вказану закупником адресу через ТОВ «Нова пошта» в розібраному вигляді чотирма посилками, замаскувавши їх серед комп`ютерних та телефонних аксесуарів.

Реалізовуючи свої наміри на збут вогнепальної зброї та патронів, розібрав пістолет на частини, після чого, замаскувавши їх та чотири патрони в посилки серед комп`ютерних і телефонних аксесуарів, 25.02.2023 приїхав до м.Шепетівка на відділення № 1 ТОВ «Нова пошта». Здійснив перше відправлення за експрес накладною у смт.Благодатне Нововолинського району Волинської області, зазначивши як відправника власне прізвище та номер телефону, а отримувачем закупника з подальшою оплатою отримувачем в сумі 9500 грн.

В подальшому, в той же день, пішов на відділення № 4 ТОВ «Нова пошта», яке розташоване за адресою: провул.Героїв Небесної Сотні, буд.2 в м.Шепетівка, де в 11.04 год. здійснив друге відправлення на відділення № 1 смт.Благодатне Нововолинського району з подальшою оплатою отримувачем в сумі 2500 грн.

Продовжуючи свої незаконні дії, в той же день повернувся на відділення № 1 ТОВ «Нова пошта», яке розташоване за адресою: вул..Захисників України (Валі Котика), буд.33, де в 11.24 год. втретє здійснив відправлення на відділення № 1 смт.Благодатне Нововолинського району Волинської області, зазначивши як відправника власне прізвище і номер телефону, з подальшою оплатою отримувачем 2300 грн.

27.02.2023 підліток приїхав в м.Шепетівка на відділення № 4 ТОВ «Нова пошта», яке розташоване за адресою: пров.Героїв Небесної Сотні, буд.2, де в 18.20 год. вчетверте здійснив відправлення на відділення № 1 смт.Благодатне Нововолинського району Волинської області.

Вказаними діями обвинувачений вчинив незаконний вогнепальної зброї та боєприпасів.

Допитаний по суті пред`явленого обвинувачення підліток свою вину у вчиненні інкримінованого йому кримінального правопорушення визнав та показав, що на початку лютого 2023 року на міському ставку знайшов пакет, в якому знаходилися пістолет марки «Retay» моделі «G17» та набої до нього, він приніс їх додому, при цьому нікому про це не повідомив. В телеграм-каналі знайшов сайт, де містилися відомості про цей пістолет. Після цього він вирішив продати вказаний пістолет, про що розмістив оголошення на сайті.

Чоловік погодився придбати цей пістолет, вони узгодили ціну продажу - 15142 грн. Для відправки пістолета розібрав його та в розібраному вигляді відправив 4-ма посилками «Новою поштою», гроші за пістолет отримав на свою банківську картку Монобанку. У вчиненому розкаявся.

Оцінивши досліджені в судовому засіданні докази, суд дійшов висновку, що неповнолітнім вчинено придбання, носіння, зберігання та збут вогнепальної зброї (крім гладко ствольної мисливської) та бойових припасів, без передбаченого законом дозволу, що підпадає під ознаки злочину, передбаченого ч.1 ст.263 КК України.

Відповідно до ч.1 ст.22 КК України кримінальній відповідальності підлягають особи, яким до вчинення кримінального правопорушення виповнилось шістнадцять років.

Згідно свідоцтва про народження, неповнолітній  на час вчинення суспільно-небезпечних діянь не досяг віку кримінальної відповідальності.

Відповідно до ч.2 ст.97 КК України примусові заходи виховного характеру, передбачені частиною другою статті 105 цього Кодексу, суд застосовує і до особи, яка до досягнення віку, з якого може наставати кримінальна відповідальність, вчинила суспільно небезпечне діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого Особливою частиною цього Кодексу.

Відповідно до ч.2 ст.484 КПК України під час кримінального провадження щодо неповнолітнього, в тому числі під час провадження щодо застосування примусових заходів виховного характеру, суд та всі інші особи, що беруть у ньому участь, зобов`язані здійснювати процесуальні дії в порядку, що найменше порушує звичайний уклад життя неповнолітнього та відповідає його віковим та психологічним особливостям, роз`яснювати суть процесуальних дій, рішень та їх значення, вислуховувати його аргументи при прийнятті процесуальних рішень та вживати всіх інших заходів, спрямованих на уникнення негативного впливу на неповнолітнього.

Згідно повідомлення служби у справах дітей Ленковецької сільської ради Шепетівського району Хмельницької області № 01-15/199 від 27.09.2023 сім`я підліток проживає у добрих умовах, він забезпечений усім необхідним, морально-побутові умови в сім`ї доброзичливі, побудовані на взаємоповазі (а.266 матеріалів кримінального провадження).

Згідно акту обстеження умов проживання від 27.09.2023 останній проживає разом з батьками та братом, для його розвитку створені належні умови (а.167 матеріалів кримінального провадження).

Згідно характеристики Ленковецької сільської ради Шепетівського району Хмельницької області від 26.09.2023 за місцем проживання характеризується позитивно.

Згідно характеристики Мокіївського ліцею Ленковецької сільської ради Шепетівського району Хмельницької області підозрюваний навчається у ліцеї з першого класу. У початковій ланці зарекомендував себе як старанний, працелюбний, уважний учень, мав навчальні досягнення достатнього та високого рівня. За час навчання старшої школи зарекомендував себе як пасивний, некомунікабельний учень, хоч має хороші здібності. До уроків готується несистематично, втратив інтерес до навчання, байдужий та пасивний, за останній рік має часті пропуски уроків, не має стійких інтересів. Батьки успіхами сина не цікавляться, батьківські збори не відвідують, участі у шкільному житті дитини не беруть.

При вирішенні питання про застосування примусових мір виховного характеру відносно неповнолітнього, суд враховує, що він є раніше не судимим, позитивно характеризується за місцем проживання, негативно характеризується за місцем навчання, не перебуває на обліку в секторі ювенальної поліції.

Враховуючи, що обвинувачений до досягнення віку кримінальної відповідальності вчинив суспільно-небезпечне діяння, передбачене ч.1 ст.263КК України, яке є тяжким злочином, визнав свою вину та щиро розкаявся, до нього слід застосовувати примусові заходи виховного характеру у вигляді передачі неповнолітнього під нагляд матері, які сприятимуть його виправленню та вихованню, що є необхідним і достатнім для його виправлення та попередження вчинення ним нових правопорушень.

Суд ухвалив:        

  • Клопотання прокурора про застосування примусових заходів виховного характеру задовольнити.
  • Застосувати до неповнолітнього примусові заходи виховного характеру у вигляді передачі під нагляд матері  до досягнення ним повноліття.
  • Стягнути з матері на користь держави витрати на залучення експерта в сумі 1510,24 грн.
0
репостів
0
репостів