На Шепетівщині жінка з дітьми через домашнє насилля боялися повертатися до власного житла

Автор 26 грудня 2023, 13:01
Фото ілюстративне Фото ілюстративне

Видати обмежувальний припис у вигляді заходів тимчасового обмеження прав жителя селища Понінка на строк 6 місяців: заборонити йому наближатися на 100 м до місця спільного проживання заявниці з синами та перебувати там. Таке рішення ухвалив Полонський районний суд, задовольнивши заяву жінки, котра постраждала від домашнього насильства.

Звертаючись до суду із заявою про видачу обмежувального припису, вона пояснила, що донедавна проживала з чоловіком і синами у будинку в селищі Понінка Шепетівського району. Проте спільне проживання домашній тиран зробив нестерпним – систематично п’яним принижував, нецензурно лаявся, погрожував фізичною розправою, підпалом будинку, штовхав, шарпав за волосся, контролював пересування, залякував. Вона не раз зверталася до поліції. Та врешті була змушена з синами виїхати на орендовану квартиру.

У листопаді за її заявою кривдника зняли з реєстрації у будинку. 18 грудня 2023 року шлюб між ними було розірвано, але рішення місцевого суду ще не набрало законно сили.

Досі вона з дітьми винаймає квартиру, оскільки боїться повертатися до свого житла. За словами сусідів, чоловік туди приходив й після того вона виявила зламаними ручки дверей.

Суд встановив, що жінка є власницею будинку, де донедавна мешкала з двома дітьми й чоловіком. Останнього було знято з реєстрації за цією адресою на підставі заяви власниці. Також вироком від 24.07.2023 чоловіка визнано винним у заподіянні дружині легких тілесних ушкоджень.

«Враховуючи усі надані заявником докази, з огляду на встановлені судом обставини, суд приходить до переконання, що наявні обґрунтовані ризики вчинення [чоловіком] домашнього насильства щодо [заявниці], тому суд приходить до висновку про обґрунтованість заяви та необхідність видачі обмежувального припису шляхом встановлення заходів тимчасового обмеження прав кривдника та покладення на нього обов’язків, зокрема, встановлених п. 1 ч. 2 ст. 26 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», – йдеться у рішенні суду.

Рішення суду про видачу обмежувального припису не набрало законної сили та може бути оскаржене до апеляційного суду. Однак оскарження не зупиняє його негайне виконання.

За матеріалами Хмельницького апеляційного суду

0
репостів
0
репостів