Речник Повітряних сил ЗСУ пояснив чому постійно обстрілюють аеродром в Старокостянтинові

Автор 04 грудня 2023, 16:15

Речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат пояснив, чому російські окупанти постійно обстрілюють аеродром в Старокостянтинові на Хмельниччині. Про це він заявив в інтерв'ю РБК-Україна.

За словами Ігната, "шахеди" так часто літають на Старокостянтинів, тому що там розташований аеродром базування літаків тактичної авіації.

"Відповідно, це становить для росіян інтерес. У нас є десятки оперативних аеродромів, але чомусь саме цей цікавить ворога найбільше", - зазначив речник Повітряних сил ЗСУ.

Також Юрій Ігнат розповів про ефективність мобільних вогневих груп:

Усе залежить від обставин, від напрямків, які ворог атакує, від ефективності управління та оповіщення, від того, чи є в них засоби для швидкого та мобільного пересування і досвіду самих бійців у складі груп. Це можуть бути оператори зенітних гармат (ЗУ-23-2), крупнокаліберні кулемети, кулемети і оператор ПЗРК ("Ігла", Stinger).

Якщо ворог направив "шахеди" туди, де є можливість добре бачити їх – тоді, власне, у груп є більше шансів якісно відпрацювати. Але на території України є різний рельєф – є рівнини, є лісосмуги, є пагорби. Тому ворог використовує рельєф місцевості, щоб якнайдалі зайшли їхні "шахеди". Уявіть, що ви знаходитись на дорозі, а зліва і справа лісосмуга – це вже ускладнює вам роботу. Або ви перебуваєте у низині, а довкола пагорби – це теж створює перешкоди, щоби вчасно виявити дрон і відпрацювати по ньому. Тут мова йде про секунди. Щоб був результат, треба знаходитись в потрібному місці, в потрібний час.

Мобільні вогневі групи працюють у всіх регіонах України, вони є не лише у складі Повітряних сил, а й усіх Сил оборони – у прикордонників, Нацгвардії, Сухопутних військ. Це вимушений крок для того, щоб збити максимальну кількість "шахедів" до того, як вони підлетять до більших засобів ППО – NASAMS, Iris-T тощо. Їх важливо нищити стрілецькою зброєю, щоб у нас був запас зенітних ракет для відбиття нападу крилатими ракетами та для стримування російської авіації.

Щодо того коли почнеться обстріл енергетичних обєктів, то речник вказав, що ворог буде діяти відповідно до свого стратегічного задуму.

Який їхній основний задум – знищити Україну. І вони, повірте, захочуть завдати нам якомога більшої шкоди. Нічого в їхній політиці не змінилося. Якщо вони ще не розпочали такі удари – вони можуть це зробити в будь-який інший день. Але в них немає стільки засобів, як було минулого року.

За півроку атак на енергетику (з 9 вересня по 12 березня) ми збили 750 крилатих ракет, а запущено було приблизно 1100. Плюс вони залишили собі в запасах 30%. Тобто в них було приблизно тільки 1600 крилатих ракет на вересень минулого року. Зараз у них і "Кинжалів", і "Іскандерів" обох типів, і Х-22, і "Калібрів", і Х-101, і Х-555 разом 870. Тому, за моїми підрахунками, у них зараз ракет менше.

За той період атак на енергетику дронів було випущено стільки ж – понад 1000 і до 750 було знищено. Зараз ситуація у росіян інша – в них є можливість і виробляти, і отримувати від Ірану більше дронів.

Всі говорять про довгі тривоги через МіГ-31К. Повітряні сили і надалі інформуватимуть про загрозу через МіГи і надавати цю інформацію оперативному черговому ДСНС в Києві, який, власне, і запускає систему оповіщення. Водночас керівництво держави доручило профільним міністерствам та відомствам розробити рішення щодо реагування на польоти МіГ-31К. Яким буде це рішення – не берусь казати. Ми ж і надалі будемо інформувати про загрозу.

Наші західні партнери країн НАТО намагаються якомога швидше й якомога повніше інформувати нас про той чи інший проліт МіГ-31К. Плюс є наша розвідка. Але не завжди є інформація, з ракетою він летить чи без, чи це просто переліт, чи це бойовий виліт, чи просто тренувальний політ.

Якщо є точна інформація, що МіГ-31К не становить загрози – тоді, звичайно, не буде оголошуватись тривоги.

0
репостів
0
репостів