Родина залишилася без хати: уламки збитого на Хмельниччині "шахеда" впали на дах будинку

Автор 28 листопада 2023, 18:59

П'ять будинків пошкоджено, один із них — напівзруйнований. Такі наслідки ранішньої російської атаки, розповів Старокостянтинівський міський голова Микола Мельничук. Уламки збитого "шахеда" впали на дах будинку, а вибухова хвиля повибивала вікна та зняла дахи в сусідніх оселях.

"Ремонт робили, все гарно було в хаті. А зараз подивіться, що робиться — все падає, он стіна має відпасти", - розповідає Ганна Фелонюк, яка прийшла допомогти господарям напівзруйнованої хати прибрати уламки.

Будинок сватів Ганни — найбільш пошкоджений внаслідок ранішньої російської атаки на Хмельниччину. Тут вибиті вікна, зруйнований дах, стеля впала у трьох кімнатах. Жінка розповідає: господиня була в спальні під час падіння уламків.

"Вона була, і чоловік був, обоє були в хаті. Але вони якось так біля стіни стали і збереглися. Оце таке сталося, коли оця тривога вночі була. Зосталися без хати. Хати майже немає, все попадало, уламками побите", — бідкається Ганна Фелонюк.

Вибухова хвиля пошкодила також п'ять сусідніх будинків, каже Старокостянтинівський міський голова Микола Мельничук.

"Мене не було вдома, лише дружина була. Я був на роботі, вона зателефонувала, що тут у нас таке. Вікна от вибило, одні двері вирвало повністю", — розповідає господар ще одного з пошкоджених будинків Сергій Мудрик.

Зі слів голови громади Миколи Мельничука, гроші на ремонт пошкоджених будинків беруть з державного бюджету, з міського — на підсобні приміщення. Зараз на місці працюють дві комісії, які фіксують збитки.

"На будинки, відповідно до сьогоднішнього законодавства, виділяють лише 200 тисяч гривень, а там потрібно буде зо п'ять мільйонів на цю хату, щоб її відновити, це я приблизно", — говорить Мельничук.

За його словами, через вилучення з місцевого бюджету так званого "військового" податку на доходи фізичних осіб, в громаді є проблема з нестачею коштів на ремонт пошкоджених будинків.

"З нас вилучили ПДФО від військових, від правоохоронних органів, від прокуратури, від ДСНС, а це значні кошти. У нас постійні, щоденні практично прильоти, і десятками ушкоджені будівлі. Ми їх всіх ремонтували, тепер ми їх відремонтувати не зможемо, бо в нас не буде фінансового ресурсу. Ми ні купити матеріали, ні заплатити за виконані роботи не зможемо, бо у нас відсутній бюджетний ресурс", — каже Микола Мельничук.

Сьогодні вранці Росія вчергове атакувала Хмельниччину. Уламки збитого "шахеда" впали на дах будинку. Травмованих та пожежі внаслідок падіння уламків не було.

Суспільне Хмельницький

Останнє редагування 28 листопада 2023, 19:06

Відео

0
репостів
0
репостів