Працівниця аптеки на Хмельниччині та її колишній чоловік організували «ухилянтську схему»

Автор 10 жовтня 2023, 14:36

Служба безпеки України заблокувала ще три схеми ухилення від мобілізації, які діяли в центральних та західних областях України. Одну з них провертали у Хмельницькому працівниця аптеки та її колишній чоловік, який працював в облвійськкоматі. 

Працівницю аптеки було затримано у Хмельницькому. Вона під виглядом побутових розмов з покупцями, підшукувала охочих «ухилитися» від мобілізації.

Після того як фігурантка знаходила «клієнта», вона зверталася до свого колишнього чоловіка, який працював в облвійськкоматі та підробляв документи для ухилянтів.

На Черкащині ж було затримано експрацівницю місцевої лікарні в м. Городище, яка продавала фіктивні меддовідки про непридатність до служби. Для оформлення підробки залучала своїх колишніх колег з військово-лікарської комісії.

За обома фактами тривають розслідування для встановлення всіх обставин злочинів та притягнення винних до відповідальності.

Комплексні заходи з викриття оборудок проводили спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва прокуратури.

Крім того, за матеріалами СБУ тюремний строк отримала одна з організаторок незаконного виїзду призовників за кордон.

Нею виявилась очільниця райвідділу соціального захисту Департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради.

За гроші чиновниця допомагала ухилянтам втекти за межі України на підставі фіктивних довідок про непридатність до військової служби за станом здоров’я. Для реалізації оборудки вона залучила своїх спільників з місцевої медико-соціальної експертної комісії.

Правоохоронці затримали посадовицю у серпні 2022 року «на гарячому» під час передачі клієнту «проплачених» ним фальшивих документів.

На підставі зібраних СБУ доказів суд визнав зловмисницю винною за ч. 3 ст. 332 Кримінального кодексу України (незаконне переправлення осіб через державний кордон України) і призначив їй 7 років тюрми.

Крім того, військова контррозвідка Служби безпеки затримала ще двох організаторок «схем для ухилянтів» у Черкаській області та в Хмельницькому.

Фігурантки пропонували військовозобов’язаним своє сприяння в уникненні призову з подальшою втечею до Євросоюзу за підробленими документами про «погане» здоров’я.

Вартість таких «послуг» становила від 4 до 10 тис. доларів США. Сума залежала від терміновості підготовки фальшивки та виїзду за кордон.

0
репостів
0
репостів