Стало відомо які об'єкти в Шепетівці здав ймовірний зрадник та скільки йому заплатили

Автор 06 вересня 2023, 21:20

Як ми вже повідомляли, днями СБУ затримала «на гарячому» агента ФСБ, який встановлював «GPS-маячок» для наведення російських ракет на об’єкт Укрзалізниці. Ми знайшли судове рішення щодо застосування запобіжного заходу, з якого стає зрозуміло, що зрадника здебільшого цікавили об'єкти критичної інфраструктури Шепетівки.

Згідно реєстру судових рішень, затримали підозрюваного ще 30 серпня 2023 року. Старший слідчого слідчого відділу УСБУ у Хмельницькій області цього дня звернувся до слідчого судді Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області з клопотанням, яке погоджено прокурором відділу нагляду за додержанням законів регіональним органом безпеки Хмельницької обласної прокуратури, про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою стосовно.

У суді встановлено, що підозрюваний діючи в інтересах іноземної організації ФСБ РФ та її представників, на шкоду обороноздатності та державній безпеці України, маючи негативне ставлення до чинної влади держави Україна, будучи прихильником проросійських поглядів, керуючись власними переконаннями, порушив свої обов`язки громадянина України, передбачені статтями 17, 65 і 68 Конституції України, та став на шлях злочинної діяльності за наступних обставин.

Громадянин на початку квітня 2023 року розпочав спілкування за допомогою мобільного додатку «Telegram» із представником іноземної організації ФСБ РФ, який проходить службу в Управлінні ФСБ РФ по АР Крим та м. Севастополю.

Надалі підозрюваний, будучи достовірно обізнаним про те, що його співрозмовник є представником іноземної організації ФСБ РФ, який бере участь у бойових діях проти ЗС України й інших військових формувань України, здійснює збір інформації військового характеру з метою її подальшого використання проти українських військовослужбовців, надав останньому добровільну згоду на сприяння у підривній діяльності проти України у вигляді збору та передачі представнику іноземної організації ФСБ РФ  відомостей військового характеру за грошову винагороду та з власної ініціативи.

Після цього 6 квітня 2023 року, передав останньому зібрані ним з власної ініціативи інформаційні матеріали (фотозображення, скріншоти з гугл-карт з чіткими адресами, прив`язкою до орієнтирів на місцевості та пояснювальними записами до них) стосовно:

  • ТОВ «Шепетівський ремонтний завод», а саме: про його місцезнаходження (план-схему розташування об`єкта з прив`язкою до населених пунктів, доріг та прилеглої території), під`їзних доріг; периметру території; місцезнаходження контрольно-пропускних пунктів та їх охорону;
  • переміщення військового вантажного автомобіля типу «трал» з розміщеною на ньому самохідною артилерійською установкою типу 2С3 «Акація» з ТОВ «Шепетівський ремонтний завод», яке підозрюваний власноруч зафіксував шляхом здійснення його фотознімків за допомогою власного вищевказаного мобільного телефону.

До переданих матеріалів  підозрюваний здійснював пояснювальні написи в яких надав чіткі роз`яснення представнику іноземної спецслужби стосовно зафіксованих ним об`єктів.

Цього ж дня, перебуваючи в м. Шепетівка Хмельницької області, рухаючись на власному автомобілі марки «ВАЗ 21144», 2008 року випуску по автодорозі Р-49 Васьковичі - Шепетівка, з салону автомобіля, за допомогою належного йому мобільного телефону здійснив фотофіксацію полотна автомобільного мосту, який розміщений над залізничною колією по вказаній вище автодорозі та є об`єктом критичної інфраструктури, передача відомостей про який іноземній державі або її представникам з наданням фотознімків опор, полотна та інших елементів конструкції, вразливих місць може заподіяти шкоду інтересам держави або привести до інших тяжких наслідків у зв'язку з можливістю використання такої інформації для визначення методів та способів успішного ураження шляхопроводу з подальшими наслідками ускладнення та (або) унеможливлення руху, як залізничного так і автомобільного транспорту, а також блокуванню роботи Шепетівського залізничного вузла.

8 квітня 2023 за вказану протиправну діяльність, яка полягає у зборі та передачі представнику ФСБ РФ інформації, що стосується об`єктів критичної інфраструктури Хмельницької області, переміщення військової техніки та суб`єктів, що здійснюють відновлення та ремонт бойової техніки ЗСУ, підозрюваний на власну банківську платіжну картку отримав фінансову винагороду в розмірі 5 174 гривні.

Після отримання фінансової винагороди підорюваний наголосив представнику іноземної спецслужби про готовність продовжувати збір та передачу інформації, в якій буде зацікавлена іноземна організація ФСБ РФ, мотивуючи своє рішення ідеологічними поглядами та матеріальною зацікавленістю.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, 22.04.2023 року,  підозрюваний продовжив передачу інформації представнику іноземної організації ФСБ РФ. Зокрема, щодо ТОВ «Шепетівський ремонтний завод», а саме про його місцезнаходження, з наданням власноруч зроблених фотозображень, скріншотів з гугл-карт з чіткими координатами та адресами з прив`язкою до орієнтирів на місцевості та пояснювальними записами до них, в яких містяться відомості щодо під`їзних доріг, периметру території, місцезнаходження контрольно-пропускних пунктів та їх охорону.

В подальшому  4 травня підозрюваний продовжив передачу інформації представнику іноземної організації ФСБ РФ, зокрема щодо мосту через залізницю на автомобільній дорозі державного значення Р-49 Васьковичі - Шепетівка, а саме власноруч виготовлені фотозображення опор, полотна та інших елементів конструкції вказаного мосту, а також відомості щодо прихованого підходу до нього.

Крім цього, 17 травня 2023 року , підозрюваний отримав завдання від представника іноземної організації ФСБ РФ зафіксувати рух колони військової техніки, яка буде прямувати через м. Славута зі сторони м. Шепетівка Хмельницької області по автошляху Н-25 Городище - Старокостянтинів шляхом здійснення її фото- та відео фіксації.

Діючи на виконання отриманого від представника іноземної організації завдання підозрюваний в період з 11 години 00 хвилин по 12 годину 00 хвилин, прибув на власному автомобілі до автозаправної станції «Сан Оіл» по вул. Приміській, 3а, в м. Славута Хмельницької області, та за допомогою належного йому мобільного телефону здійснив фотографування переміщення військового вантажного автомобіля типу «трал» з розміщеною на ньому самохідною артилерійською установкою типу 2С3 «Акація» по автошляху Н-25 Городище - Старокостянтинів. Вказані фотознімки він під час листування передав представнику іноземної організації ФСБ РФ.

За вказану протиправну діяльність, яка полягає у зборі та передачі представнику ФСБ РФ інформації, що стосується об`єктів критичної інфраструктури Хмельницької області, переміщення військової техніки та суб`єктів, що здійснюють відновлення та ремонт бойової техніки ЗСУ, підозрюваний на власну банківську платіжну картку отримав фінансову винагороду в розмірі 5 170 гривень.

В подальшому 29 травня 2023 отримав завдання здобути інформацію щодо наслідків ракетного удару здійсненого військовими ЗС РФ по території військової частини, на виконання якого дав свою згоду.

Діючи на виконання отриманого від представника іноземної організації завдання, підозрюваний використовуючи власні особисті зв`язки серед осіб з числа місцевих жителів с. Цвітоха Хмельницької області, отримав він не встановленої на даний час особи інформацію щодо наслідків ракетного обстрілу території військової частини.

Цього ж дня здійснив особистий виїзд до території вищевказаної військової частини з метою збору додаткової інформації про військову частину, а також передав представнику іноземної організації ФСБ РФ власноручно виготовлені на вказаний телефон фотозображення сховища боєприпасів на території військової частини.

Продовжуючи свою протиправну діяльність, 16 червня 2023 року підозрюваний  передав представнику іноземної організації ФСБ РФ  інформацію щодо  ішої військової частини, зокрема про її місцезнаходження (з наданням фотознімків огородження території частини, рукописної план-схеми розташування частини з прив`язкою до населених пунктів, доріг та прилеглої території); під`їзні дороги; шляхи прихованого підходу до території; периметр території; місцезнаходження контрольно-пропускних пунктів; розташування місць для паркування техніки і транспорту; місце розташування складів та сховищ даної військової частини, а також факти слідування на територію або з території військової частини вантажного автотранспорту.

25.07.2023 року діючи на виконання отриманого від представника іноземної організації завдання, за допомогою власного вищевказаного мобільного телефона здійснив фото- та відеофіксацію контрольно-пропускного пункту військової частини та огородження її території. Отримані фотознімки та відеозаписи, а також інформацію про під`їзні дороги, шляхи прихованого підходу до периметру території військової частини та будівлі, які знаходяться на території даної військової частини, того ж дня передав під час особистого листування за допомогою програмного забезпечення «Telegram» представнику ФСБ РФ.

10.08.2023 підозрюваний діючи на виконання отриманого від представника іноземної організації завдання, здійснив за допомогою власного вищевказаного мобільного телефона відеофіксацію з салону автомобіля огородження периметру території військової частини, під`їзних доріг та шляхів прихованого підходу до неї.

Отримані відеозаписи у кількості 4 шт., а також інформацію про наявність на території військової частини вантажного автотранспорту та активну роботу інженерної техніки, яка здійснює обладнання обвалувань навколо сховищ військової частини,підозрюваний того ж дня передав представнику іноземної організації ФСБ РФ 

За вказану протиправну діяльність отримав від представника іноземної організаціїфінансову винагороду в розмірі 5 тисяч гривень .

Продовжуючи свою злочинну діяльність, 14.08.2023 підозрюваний отримав завдання від представника ФСБ РФ придбати GPS-трекер (приймально-передавальний пристрій, призначений для дистанційного стеження за положенням об`єкта), мобільний телефон та SIM-карту оператора електронних комунікацій, активувати вказану SIM-карту, вставити її в GPS-трекер та приховано встановити зазначений пристрій під мостом через залізницю на автомобільній дорозі державного значення Р-49 Васьковичі - Шепетівка.

Того ж дня підозрюваний замовив через мережу Інтернет GPS-трекер «TKSTAR TK905», який надалі отримав 16.08.2023 за допомогою послуг оператора поштового зв`язку, а також придбав SIM-карту оператора електронних комунікацій ПрАТ «Київстар».

17.08.2023 ймовірний зрадник здійснив дзвінок за допомогою SIM-карти оператора електронних комунікацій ПрАТ «Київстар» на абонентський номер, який належить представнику іноземної організації ФСБ РФ, для активації SIM-карти в невстановленому спеціалізованому програмному забезпеченні, яке використовується іноземною організацією ФСБ РФ в проведенні підривної діяльності проти України, про що за допомогою програмного забезпечення «Telegram» доповів представнику іноземної організації ФСБ РФ.

375056197 617908560524679 320294142768916526 n

Надалі 29.08.2023 зрадник отримав завдання від представника іноземної організації ФСБ РФ 30.08.2023, приховано встановити придбаний раніше GPS-трекер «TKSTAR TK905» під мостом через залізницю на автомобільній дорозі державного значення Р-49 Васьковичі - Шепетівка.

Діючи на виконання отриманого завдання, 30.08.2023, близько 11 години, підозрюваний на власному автомобілі марки, маючи з собою заздалегідь приготований GPS-трекер «TKSTAR TK905», прослідував від місця проживання за адресою до мосту через залізницю на автомобільній дорозі державного значення Р-49 Васьковичі - Шепетівка, де близько 11 години 20 хвилин, виконуючи раніше отриману від представника іноземної організації ФСБ РФ вказівку, умисно встановив вищевказаний пристрій під поручнями на зазначеному мосту, замаскувавши його у поліетиленовому пакеті, однак відразу після цього з метою конспірації вилучив його з місця встановлення та встановив у новому місці, а саме на землі під першою з боку залізничного вокзалу м. Шепетівка опорою цього ж мосту, також замаскувавши пристрій за допомогою поліетиленового пакета, відразу після чого був о 11 годині 23 хвилини затриманий співробітниками СБУ.

У підсумку суд вирішив застосувати відносно підозрюваного у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.111 КК України, запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на строк по 27 жовтня 2023 року включно.

Останнє редагування 06 вересня 2023, 21:56
0
репостів
0
репостів