Ще один мешканець Шепетівщини хотів отримати фінансову допомогу та потрапив на шахраїв

Автор 18 серпня 2023, 14:10

На Шепетівщині почастішали шахрайства під виглядом соціальних виплат — поліцейські закликають не довіряти сумнівним оголошенням про фінансову допомогу. Днями до правоохоронців звернувся 42-річний полончанин, який втратив 22 тисячі гривень, потрапивши саме у таку шахрайську пастку.

За даним фактом слідчі Шепетівського РУП розпочали кримінальне провадження за ч.3 ст.190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України та встановлюють усі обставини події.

Така схема працює наступним чином: аферисти поширюють фейкову інформацію про соціальні виплати, створюючи сторінки-клони державних організацій, керівництва держави, представників ООН, Червоного Хреста, благодійних фондів, банків тощо.

Посилання на фейкові сайти розміщують у популярних соціальних мережах.

Громадянам пропонують перейти за посиланням і ввести персональні дані та номер банківської картки нібито для зарахування грошей. Однак, відомості, введені на таких сумнівних ресурсах, які мають назву фішингових, автоматично стають відомі зловмисникам. В подальшому, маючи дані банківських карток громадян, шахраї вони привласнюють гроші з рахунків.

Тож кіберполіція закликає громадян бути пильними та радить:

  • отримувати інформацію, особливо — з приводу фінансових виплат, лише з офіційних джерел;
  • не переходити за сумнівними гіперпосиланнями;
  • не повідомляти конфіденційну інформацію, зокрема дані банківських карток, стороннім;
  • у разі підозри шахрайських дій — негайно повідомляти правоохоронним органам.

Шепетівське районне управління поліції

0
репостів
0
репостів