Двом вірянам УПЦ МП, які публічно виправдовувавали російську агресію, вручили підозри

Автор 16 червня 2023, 17:15

СБУ повідомила про підозру ще двом прихильникам «руZкого міра», які публічно виправдовувавали російську агресію. Служба безпеки викрила двох вірян УПЦ (МП), які виправдовували збройну агресію рф та воєнні злочини окупантів.

Так, у травні цього року, під час стихійного зібрання громадян поблизу Свято-Покровського кафедральний собору у Хмельницькому, зловмисники відкрито заявляли, що росія є миролюбною країною і, мовляв, не путін розпочав війну, а самі українці.

Вони публічно висловлювавали кремлівські наративи про те, що окупанти "прийшли захищати Крим та Донбас", який «Украина бомбит 8 лет», а також закликали до підтримки рішень і дій держави-агресора та збройних формувань рф.

Крім того, руZкоміровці схвалювали ворожі ракетні обстріли Хмельниччини й намагались дискредитувати українських захисників.

Встановлено, що один із фігурантів – охоронець вказаного храму, 61-річний уродженець Молдови, який раніше відбував покарання за тяжкі злочини. Інший – безробітний 36-річний хмельничанин. Він не раз притягувавався до адміністративної відповідальності за домашнє насилля та хуліганські дії.

Ініційовані у межах кримінального провадження експертизи підтвердили, що у висловлюваннях зловмисників наявні заперечення здійснення збройної агресії проти України, встановлення та утвердження тимчасової окупації частини її території.

На підставі зібраних доказів обом фігурантам повідомлено про підозри за ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України.

Тривають слідчі дії для встановлення всіх обставин злочину.

Заходи з викриття проводили співробітники УСБУ у Хмельницькій області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Управління СБ України у Хмельницькій області

0
репостів
0
репостів