Біля Хмельницької АЕС був виявлений безпілотник, який становив загрозу ядерній безпеці

Автор 03 червня 2023, 18:45

29 травня біля Хмельницької АЕС був виявлений безпілотний літальний апарат (БПЛА), який становив "загрозу ядерній безпеці" з повітря. Про це у своєму звіті повідомило Міжнародне агентство з атомної енергії.

У пресслужбі Хмельницької АЕС інформацію про безпілотник не підтвердили, але й не спростували.

Минулого тижня на майданчики ЮУАЕС, Чорнобильської, Рівненської та Хмельницької АЕС прибули нові групи експертів МАГАТЕ. МАГАТЕ встановило постійну присутність на цих чотирьох об’єктах у січні в рамках розширення діяльності з підтримки ядерної безпеки та безпеки в Україні під час конфлікту.

У квітні генеральний директор Гроссі поінформував президента Володимира Зеленського, що МАГАТЕ запроваджує комплексну програму медичної допомоги, включаючи психологічну підтримку, для всіх українських атомників. Сьогодні гендиректор повідомив, що експерти МАГАТЕ вирушають на кілька українських АЕС для доставки необхідного медичного обладнання та підтримки.

«Ми ніколи не повинні забувати відважний персонал українських атомних електростанцій, який виконує свої життєво важливі завдання у дуже складних і напружених умовах. Медична допомога, яку ми зараз надаємо, призначена для того, щоб допомогти їм у ці неймовірно важкі часи і, таким чином, також підтримати ядерну безпеку та безпеку в цілому», — сказав він.

ЗАЕС

Українська Запорізька атомна електростанція (ЗАЕС) вже три місяці залишається без зовнішнього резервного джерела живлення, що робить її надзвичайно вразливою у випадку, якщо єдина діюча магістральна лінія електропередач знову вийде з ладу, і підкреслює важливість дотримання п’яти принципів, встановлених Міжнародною Атомною Про це повідомив генеральний директор Енергетичного агентства (МАГАТЕ) із захисту об'єкта під час військового конфлікту Рафаель Маріано Гроссі.

Один із п’яти конкретних принципів, які Генеральний директор представив Раді Безпеки Організації Об’єднаних Націй 30 травня, спрямованих на запобігання ядерній аварії, стверджує, що зовнішнє електропостачання ЗАЕС «не повинно піддаватися ризику» і що «всі зусилля повинні бути зроблені для того, щоб джерело живлення за межами об’єкта залишалося доступним і безпечним у будь-який час».

Інші принципи, викладені на засіданні Ради Безпеки у вівторок, включали зобов’язання не нападати з заводу або проти нього, не використовувати його як склад або базу для важкого озброєння, а також захищати структури, системи та компоненти, необхідні для його безпечної та безпечної роботи від напади або диверсійні акти.

«Хоча принципи отримали широку підтримку в Раді Безпеки Організації Об’єднаних Націй, що є дуже обнадійливим і важливим кроком уперед для забезпечення ядерної безпеки та безпеки на Запорізькій АЕС, загальна ситуація на майданчику залишається вкрай нестабільною та потенційно небезпечною», Про це заявив генеральний директор Гроссі.

«Нестабільна ситуація з електроенергією на об’єкті продовжує викликати глибоке занепокоєння, і, як вказують нещодавно встановлені принципи МАГАТЕ, існує потреба в активізації зусиль для забезпечення більш стабільного та передбачуваного зовнішнього електропостачання», — сказав він.

ЗАЕС продовжує покладатися на єдину діючу лінію електропередачі 750 кіловольт (кВ) для зовнішньої електроенергії, необхідної для охолодження реактора та інших важливих функцій ядерної безпеки. До конфлікту на заводі було чотири такі сторонні лінії електропередач.

Резервна лінія електропередач 330 кВ, яка була пошкоджена 1 березня на іншому березі Дніпра, якщо дивитися з підконтрольної Росії ЗАЕС, досі не відремонтована, а Україна заявила, що військові дії завадили її експертам безпечно дістатися місце, розташоване на підконтрольній йому території для ремонту лінії.

Відсутність будь-яких резервних варіантів означає, що після відключення лінії 750 кВ – як це сталося востаннє 22 травня – найбільша в Європі атомна електростанція (АЕС) змушена покладатися на аварійні дизель-генератори як останню лінію захисту.

Останнє редагування 03 червня 2023, 19:04
0
репостів
0
репостів