Суд ухвалив вирок у справі смертельної автоаварії поблизу села Коськів на Шепетівщині

Автор 02 травня 2023, 16:21

Шепетівський міськрайонний суд визнав 22-річного жителя Шепетівки винним у порушенні правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило смерть потерпілої (ч. 2 ст. 286 КК України), та призначив йому покарання – 5 років ув’язнення з позбавленням права керувати транспортними засобами строком на 3 роки та звільнив від відбування основного покарання (ув’язнення) з трирічним іспитовим строком.

Дорожньо-транспортна пригода сталася увечері 13 січня 2022 року поблизу с. Коськів Шепетівського району: водій автомобіля «Dacia Logan», нехтуючи попереджувальними знаками про ожеледицю й слизьку дорогу, не обрав безпечну швидкість та виїхав на зустрічну смугу руху, де зіткнувся з вантажним «Volvo» з напівпричепом. Унаслідок автотрощі загинула 29-річна пасажирка легковика.

У судовому засіданні водій Dacia Logan свою вину у вчиненні ДТП визнав, проте сказав, що через отримані травми не пам’ятає ні її обставин, ні того, як зустрівся з потерпілою. Припустив, що міг перевозити жінку на її прохання, оскільки неофіційно надавав такі послуги. За його словами, він донині оговтується від отриманих травм, має проблеми зі здоров’ям, продовжує лікування, обмежений у працездатності.

При призначенні покарання суд врахував, що молодий чоловік не має судимостей, вчинив тяжкий злочин з необережності, за висновком центру пробації його виправлення можливе без позбавлення або обмеження волі.

Обставинами, які пом'якшують йому покарання, суд визнав щире каяття та часткове добровільне відшкодування завданої злочином моральної шкоди. Таких, що обтяжують покарання, суд не встановив.

«Беручи до уваги, що обвинувачений не притягувався до адміністративної та кримінальної відповідальності, в т.ч. за порушення ПДР, щире розкаяння обвинуваченого, наявність декількох обставин, що пом’якшують покарання та відсутність обставин, що його обтяжують, що знижує ступінь тяжкості вчиненого злочину, позицію представників потерпілих (…), суд дійшов висновку, що обвинуваченому слід призначити покарання, з врахуванням положень ст. 69-1 КК України в межах санкції частини статті, за якою притягується до кримінальної відповідальності, у виді позбавлення волі та про можливість виправлення обвинуваченого та досягнення цілей покарання без ізоляції його від суспільства», – констатував суд.

Вирок не набрав законної сили та може бути оскаржений до апеляційного суду.

Хмельницький апеляційний суд

Останнє редагування 02 травня 2023, 16:22
0
репостів
0
репостів