Ексчоловік мало не зарізав мешканку Шепетівського району, але вона його пробачила

Автор 17 серпня 2022, 15:43

Хмельницький апеляційний суд частково задовольнив апеляційні скарги обвинуваченого у незакінченому замаху на умисне вбивство (ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 115 КК України) та його захисника – змінив вирок Ізяславського районного суду, призначивши підсудному покарання у виді позбавлення волі на 7 років.

Події, що привели чоловіка на лаву підсудних, розгорталися увечері 28 грудня 2020 року в с. Михнів на Ізяславщині. Напередодні він переїхав від дружини, з якою розлучився з власної ініціативи, до іншої жінки. Утім, того ж дня та увесь наступний наполегливо дзвонив екскоханій, просив зустрітися та відновити стосунки.

Жінка «здалася» на другу добу вмовлянь і таки погодилася на зустріч. Чоловік сказав прийти до автобусної зупинки, де він випивав з односельцями. Та замість розмови – схопив ексдружину за руку й почав завдавати удари кухонним ножем. На її крики про допомогу прибіг односелець, який збив з ніг нападника. Це врятувало їй життя.

Ізяславський районний суд визнав чоловіка винним у незакінченому замаху на умисне вбивство та покарав його 8 роками ув’язнення.

Обвинувачений та його захисник оскаржили вирок до апеляційного суду. Обоє наполягали, що чоловік не мав умислу на вбивство й просили перекваліфікувати його дії на заподіяння легких тілесних ушкоджень (ст. 125 Кримінального кодексу України).

За словами обвинуваченого, він узяв з собою ножа для ремонту човна, та коли побачив на колишній дружині жилетку чоловіка, з яким у неї нові стосунки, не стримався й хотів розрізати одяг. Запевнив, що ніколи не ображав жінку й завжди про неї дбав, навіть після розлучення.

У суді жінка підтвердила, що за час шлюбу у неї з чоловіком були добрі стосунки й вона не могла подумати, що він захоче її вбити. Сказала, що він попросив вибачення й відшкодував 3 тисячі гривень витрат на лікування.

На думку апеляційного, суд першої інстанції правильно встановив, що обвинувачений хотів убити ексдружину: завчасно підготував і сховав під одягом ніж, наполягав на зустрічі, тричі вдарив ножем в проєкцію нирок і легені, не вжив спроб врятувати життя пораненій жінці, натомість позбувся знаряддя злочину і поїхав з села.

Водночас колегія суддів погодилася із доводами апелянтів щодо пом’якшення покарання.

«На думку суду апеляційної інстанції, суд першої інстанцій при призначенні покарання обвинуваченому не повною мірою врахував думку потерпілої про те, що вона його вибачає та просить суворо не карати, претензій до нього не має», – йдеться у вироку.

Пресслужба Хмельницького апеляційного суду

0
репостів
0
репостів