Війна росії проти України. Ситуація станом на ранок 4 серпня 2022 року

Автор 04 серпня 2022, 09:09
Війна росії проти України. Ситуація станом на ранок 4 серпня 2022 року Фото: Генштаб ЗСУ

Розпочалася сто шістдесят друга доба героїчного протистояння Української нації російському воєнному вторгненню. Генеральний штаб Збройних Сил України опублікував оперативну інформацію станом на ранок 4 серпня.

На Волинському та Поліському напрямках підрозділи збройних сил республіки білорусь виконують завдання з посилення охорони ділянки білорусько-українського кордону в Брестській та Гомельській областях.

В частинах сил спеціальних операцій збройних сил республіки білорусь відзначено проведення перевірки бойової готовності.

На Сіверському напрямку ворог обстріляв із ствольної артилерії райони Медведівки Чернігівської області та Краснопілля і Миропілля Сумської області.

На Харківському напрямку противник здійснив вогневе ураження із танків, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Харків, Лебʼяже, Борщова, Дементіївка, Коробочкине, Великі Проходи, Руські Тишки, Старий Салтів, Прудянка, Питомник, Цупівка.

Здійснив спробу наступу у напрямку Байрак – Гусарівка, бойові дії тривають.

На Слов’янському напрямку зафіксовано обстріли неподалік Богородичного, Дібрівного, Мазанівки, Карнаухівки, Чепіля та Гусарівки. Окупанти намагалися просунутися у напрямку Довгеньке – Богородичне. Отримали відсіч та відійшли.

На Краматорському напрямку ворог здійснював обстріли біля Сіверська, Миколаївки, Стародубівки, Спірного, Кривої Луки, Верхньокам’янського, Григорівки, Серебрянки, Райгородка та Калеників. Завдав авіаційного удару неподалік Спірного.

Вів наступальний бій у напрямку Яремівка – Долина, успіху не мав, відійшов.

На Бахмутському напрямку противник задіяв ствольну та реактивну артилерію в районах населених пунктів Яковлівка, Травневе, Кодема, Покровське, Роздолівка, Курдюмівка, Зайцеве, Бахмут та Соледар. Завдав авіаударів поблизу Яковлівки, Соледара та Кодеми.

Окупанти намагалися покращити тактичне положення на напрямках Стряпівка – Соледар, Доломітне – Травневе, Відродження – Вершина, Покровське – Бахмут, Василівка – Яковлівка, Семигірʼя – Вершина. На всіх вказаних напрямках ворог успіху не мав та відійшов. Веде наступальні дії в напрямку Новолуганське – Кодема, бойові дії тривають.

На Авдіївському напрямку противник обстріляв райони Пісків, Пречистівки, Шевченко, Володимирівки, Невельського, Нетайлового та Красногорівки. Вів штурмові дії в напрямках Лозове – Піски та Веселе – Піски, успіху не мав, відійшов.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках зафіксовано обстріли із артилерії та танків біля Залізничного, Варварівки, Мар’їнки, Гуляйполя, Новосілки, Гуляйпільського і Темирівки. Ворог завдав авіаудару неподалік Новополя. Тривають бойові дії в напрямку Олександрівка – Мар’їнка.

На Південнобузькому напрямку противник здійснював обстріли із танків, ствольної та реактивної артилерії в районах Миколаєва, Прибузького та ще 25 населених пунктів. Ворог продовжує ведення повітряної розвідки БпЛА.

В акваторії Чорного та Азовського морів в готовності до застосування високоточної зброї перебувають два носії крилатих ракет морського базування.

Російські окупанти зазнають втрат, деморалізовані та вишукують будь-яку можливість отримати легке поранення. Аби потрапити назад, на територію рф, вдаються до самоскалічень та різноманітних симуляцій поганого здоров’я.

Наша винищувальна авіація продовжує патрулювання повітряного простору України, а ударна - небезуспішно надає вогневу підтримку підрозділам у визначених операційних районах.

Ситуація в регіонах станом на ранок

Відносно спокійно ніч минула на Волині, у Закарпатті, на Рівненщині, в Івано-Франківській, Львівській, Чернівецькій, Вінницькій, Одеськїй, Хмельницькій, Тернопільській областях, на Черкащині, Кіровоградщині, Вінничині, Полтавщині, Київщині та Житомирщині. 

Запорізька область

Вночі були прильоти у обласному центрі і у Запорізькому районі. Інформація щодо наслідків наразі уточнюється

Сумщина

Сьогодні зранку – мінометні обстріли Путивльської та Краснопільської громад. Попередньо, без втрат і руйнувань.

За минулу добу росіяни здійснили шість обстрілів прикордонних Краснопільської, Миропільської та Юнаківської громад області.

Чернігівщина

За минулу добу – 4 обстріли прикордонних територій. Із них дві – вночі, по територіям біля сіл Новгород-Сіверського району. Без втрат та руйнувань.

Дніпропетровщина

Ворог обстріляв з «Градів» два райони – Нікопольський та Криворізький. Попередньо, без постраждалих. Один будинок знищений, майже 50 – пошкоджені. На трьох місцевих підприємствах пошкоджені будівлі та транспорт. У місті перебита лінія електропередач. Кілька тисяч нікопольчан без світла.

У Криворізькому районі ворог ударив з «Ураганів» по двох громадах – Широківській та Карпівській. У Широкому є руйнування житла. Пораненій жінці надано допомогу.

Харківщина

Вночі зафіксовано 4 пуски ракет (імовірно ЗРК С-300) з напрямку Бєлгороду по Харкову. Дві ракети влучили в промисловий об’єкт Немишлянського району. Ще дві – попередньо, в Індустріальний район. Дані щодо наслідків з’ясовуються. Постраждалих немає.

По області обстрілювали Чугуївський, Харківський, Ізюмський райони. У м. Чугуїв були влучання в п’ятиповерховий житловий будинок. У Харківському районі – кілька влучання на території приватних домоволодінь.

Протягом доби по області госпіталізували чотири цивільних, одна людина загинула.

Луганщина

Протягом минулої доби ворогом випущені три ракети, п’ять разів застосована ствольна артилерія, ще п’ять – реактивна.

Атаки ворога підтримувалися мінометними та танковими обстрілами. В районах вісьмох населених пунктів росіяни бомбардували з повітря.

Продовжується насильницька мобілізація на тимчасово окупованих територіях. За наявною інформацією, лише у Старобільську цього тижня росіяни відправили на фронт близько 80 чоловіків.

Донеччина

Зранку — інтенсивні обстріли Мар'їнки і Красногорівки. Обстріл центральної частини Авдіївки.

Бої в районі селища Піски тривали майже всю ніч. Вночі – ракетний удар та арт обстріл опорної школи в селищі Очеретине.
Населені пункти, які потрапили під обстріли за минулу добу: Авдіївка (житловий сектор, кемпінг, адмінбудівля); Бахмут (житловий сектор); Сіверськ (житловий сектор); Часів Яр (поле); Соледар (житловий сектор); житлові сектори в селах Шевченко, Ласточкіне, Бахмутське, Георгіївка.

Область залишається без газу і частково без води й електрики. Триває евакуація населення. 3а добу – троє загиблих і п'ятеро поранених по області.

Миколаївщина

Сьогодні близько 04:00 та після 06:00 у Миколаєві пролунали потужні вибухи. Під обстріли потрапили два райони міста.

За попередньою інформацією пошкоджено житлові будинки, внаслідок потрапляння боєприпасів та їх уламків виникла пожежа. Попередньо, без жертв та постраждалих. Детальна інформація щодо наслідків обстрілів уточнюється.

Сьогодні вночі також були обстріли с. Явкине Баштанської громади. Попередньо без жертв. Суттєвих пошкоджень немає.

Херсонщина

Ситуація залишається напруженою, протягом доби на території області йшли бойові дії, вибухи було чутно практично у всіх громадах.

У Кочубеївській громаді внаслідок обстрілу росіянами є поранені двоє місцевих жителів. Майже щодня є поранені в інших громадах Бериславського району. Більшість окупованих сіл значно пошкоджені, а звільнені села практично знищені.

Продовжують надходити повідомлення про викрадення людей; окупанти викрали голову Горностаївської громади на Херсонщині Сергія Ляхно, напередодні він відмовився від співпраці з рашистами. На своїх пропагандистських ЗМІ окупанти продовжують анонсувати проведення референдуму.

Загальні втрати росіян за час повномасштабного вторгнення в Україну:

  • особового складу – близько 41500 (+150) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1789 (+15) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 4026 (+4) од,
  • артилерійських систем – 946 (+7) од,
  • РСЗВ – 260 (+1) од,
  • засоби ППО – 118 од,
  • літаків – 223 од,
  • гелікоптерів – 191 од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 742 (+2),
  • крилаті ракети – 182 (+2),
  • кораблі /катери – 15 од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2960 (+38) од,
  • спеціальна техніка – 83.

Віримо у Збройні Сили України! Разом переможемо!

За матеріалами ЗСУ

Останнє редагування 04 серпня 2022, 09:35
0
репостів
0
репостів