Війна росії проти України. Ситуація станом на ранок 17 квітня 2022 року

Автор 17 квітня 2022, 09:39

Розпочалася п’ятдесят третя доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню. Ворог продовжує ведення повномасштабної збройної агресії проти нашої Держави.

Триває переміщення російських підрозділів на територію України з Курської, Брянської та Воронезької областей. Підрозділи збройних сил російської федерації, що перебувають на українській території, мають значні проблеми із забезпеченням. Водночас, змогли накопичити значні запаси боєприпасів.

У підрозділах окупантів, що знаходяться на лінії безпосереднього зіткнення, росте невдоволення особового складу, морально-психологічний стан залишається на низькому рівні. Російські військовослужбовці постійно скаржаться на відсутність ротації, техніку, яка постійно виходить з ладу, якість пального, що постачається та харчування.

На Волинському і Поліському напрямках противник активних дій не проводив. Визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати завдання з прикриття українсько-білоруського кордону на територіях Брестської та Гомельської областей.

На Сіверському напрямку зберігається імовірність ракетних ударів та здійснення артилерійських обстрілів з території російської федерації по об’єктах військової та цивільної інфраструктури у Чернігівській та Сумській областях.

На Слобожанському напрямку змін в складі та положенні сил противника не відзначається. Окупанти продовжують часткове блокування міста Харкова та обстріли його житлових районів.

На Донецькому і Таврійському напрямках ворог продовжував завдавати авіаційних ударів по Маріуполю. Проводив штурмові дії в районі морського порту.
Ведеться підготовка підрозділів 810-ї та 155-ї окремих бригад морської піхоти до проведення десантної морської операції. Інформація наразі уточнюється.

На Південнобузькому напрямку основні зусилля ворог зосереджує на утриманні займаних позицій. За наявною інформацією у невизнаній Придністровській Молдавській Республіці, за участтю представників федеральної служби безпеки російської федерації, було проведено перевірку боєздатності 1-ї, 2-ї та 3-ї окремих мотострілецьких бригад збройних формувань ПМР. Підрозділи, що перевірялися, не готові до ведення бойових дій.

На тимчасово зайнятих окупантами територіях продовжується мародерство та насильницькі дії з боку російських військовослужбовців стосовно цивільного населення. Ці дії заохочуються їх військовим командуванням.

На території Донецької та Луганської областей за минулу добу відбито десять атак ворога, знищено п’ятнадцять танків, двадцять чотири одиниці броньованої та десять одиниць автомобільної техніки, а також три артилерійські системи противника.

Угрупованням Повітряних Сил Збройних Сил України за попередню добу уражено тринадцять повітряних цілей: один літак, один вертоліт, п’ять БПЛА та шість крилатих ракет.

Ситуація в регіонах станом на 8.00:

Відносно спокійно ніч минула у багатьох областях України: на Волині, у Закарпатті, на Рівненщині, Кіровоградщині, в Івано-Франківській, Хмельницькій, Чернівецькій, Львівській областях, Одеській, Запорізькій, Вінницькій, Тернопільській областях, Дніпропетровщині, Полтавщині, Житомирщині, Черкащині, Чернігівщині.

Харківщина: ситуація в області стабільно важка — активні бої ідуть в Ізюмському напрямку; жителів Лозової та Барвінкового закликають активізуватися із евакуацією. Всього за добу було понад 20 ударів окупантів із РСЗВ, артилерії та 1 ракетний удар.

Київщина: російські окупаційні війська завдали ракетних ударів по Броварах. Пошкоджено інфраструктурні об'єкти, можливі перебої з електроенергією та водопостачанням.

Луганщина: вчора, окрім пошкоджених протягом дня інфраструктурних об'єктів, — чергові потрапляння у Лисичанську лікарню та НПЗ. Вночі — потужний обстріл житлових кварталів Сєвєродонецька, зранку — артобстріл Кремінної, щонайменше одну людину поранено. Позиційні бої у Попасній та Рубіжному.

Донеччина: протягом ночі русня здійснила спроби наступу поблизу Мар'їнки і Красногорівки. Безуспішні. У Мар'їнці внаслідок обстрілу одна цивільна людина загинула.
Обстріли: Авдіївка, Торецька та Очеретинська громади. Є руйнування інфраструктурних об'єктів. Маріуполь — без змін.

Херсонщина: вибухи та обстріли на території всієї області, також обстріли було чути у Херсоні. Інформація щодо руйнувань та постраждалих наразі відсутня. В області в багатьох населених пунктах гуманітарна криза, ситуація загострюється.

Миколаївщина: Вночі лунала повітряна тревога. Зранку у Миколаєві було чутно вибух. Деталі з'ясовуються. Протягом дня також окупантами обстрілювалися райони області.

Генеральний штаб ЗСУ оприлюднив дані по втратах російських окупантів за час вторгнення в Україну:

  • особового складу - близько 20300 осіб,
  • танків ‒ 773 од,
  • бойових броньованих машин ‒ 2002 од,
  • артилерійських систем – 376 од,
  • РСЗВ - 127 од,
  • засоби ППО - 66 од,
  • літаків – 165 од
  • гелікоптерів – 146 од,
  • автомобільної техніки - 1471 од,
  • кораблі /катери - 8 од,
  • цистерн з ПММ - 76,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня - 135.
  • Спеціальна техніка - 27.
  • Пускові установки ОТРК/ТРК - 4.

Віримо у Збройні Сили України! Разом переможемо! Слава Україні!

За матеріалами ЗСУ

Останнє редагування 17 квітня 2022, 10:15
0
репостів
0
репостів