Війна Росії проти України. Ситуація станом на 13 березня 2022 року

Автор 13 березня 2022, 15:14

Триває вісімнадцята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню. Генштабу опублікував оперативну інформація від станом на 12.00.

Противник продовжує наступальну операцію проти України на Поліському, Сіверському, Слобожанському, Донецькому, Таврійському та Південнобузькому напрямках. Окупанти проводять заходи відновлення боєздатності та перегрупування військ, а також здійснюють підготовку до продовження наступальних дій.

Російські військові злочинці здійснюють ракетно-бомбові удари та артилерійське ураження об’єктів цивільної інфраструктури українських міст Чернігова, Сум, Миколаєва, Маріуполя, Авдіївки, Волновахи та передмість великих населених пунктів по всій території України, а також по угрупуваннях військ Збройних Сил України.

В ході перегрупування військ противника здійснюється підготовка додаткових підрозділів для ведення бойових дій на території України. Так, за наявною інформацією, протягом 9-10 березня до РФ переміщено 800 військовослужбовців 102- ї військової бази (Гюмрі, Вірменія) Південного воєнного округу для подальшого перекидання в зону бойових дій. До 1500 осіб 40-ї окремої бригади морської піхоти (Петропавловськ-Камчатський) Тихоокеанського флоту залізничними ешелонами відправляються до Республіки Білорусь. У 820 головному центрі попередження про ракетний напад (Солнечногорськ) проводиться відбір особового складу для участі у бойових діях проти України.

З метою термінового поповнення втрат окупаційних військ ЗС РФ перекидають частину “миротворчого” контингенту з Нагірного Карабаху (Азербайджан) в Україну. Також, за наявною інформацією, залучається велика кількість бойовиків-найманців з інших країн (Сирія, Сербія).

На Волинському напрямку противник наступальних дій не проводив. Військовим керівництвом Республіки Білорусь продовжуються заходи щодо посилення охорони кордону з Україною. Зберігається ймовірність безпосередньої участі збройних сил Республіки Білорусь у військовій операції проти України на боці окупантів на Волинському напрямку.

Ворогом проводиться повітряна розвідка військових та цивільних об’єктів на території України.

На Поліському напрямку противник визначеним складом сил утримує позиції в районі населених пунктів Поліське, Іванків, Липівка, Копилів, Мотижин, Бузова, Гореничі, Ірпінь, Синяк, Казаровичі та Сухолуччя. Наразі активних наступальних дій не проводить. Ворог здійснює спроби налагодити систему матеріально-технічного забезпечення та відновлює бойову техніку. На території Республіки Білорусь в районі н.п. Кулічиха, за 17 км від Державного кордону України, ворогом розгорнуто базу ремонту та відновлення військової техніки.

На Сіверському напрямку противник силами окремих підрозділів зі складу Центрального воєнного округу утримує позиції поблизу населених пунктів Любеч, Славутич, Коврита, Золотинка, Мена, Браниця, Калита, Богданівка, Лукаші, Ромни, Недригайлів. Активних наступальних дій не веде, основні зусилля зосередив на вдосконаленні системи логістичного забезпечення угруповання.

На напрямку Бровари – Бориспіль ворог здійснює блокування траси Е95, продовжує заходи із перегрупування військ, поповнення запасів та ведення розвідки. Противник перейшов до оборони та утримує мережу блокпостів на ключових шляхах пересування. Ймовірно, що після перегрупування військ та введення додаткових підрозділів, противник відновить наступальні дії з метою захоплення лівобережної частини міста Києва.

На Слобожанському напрямку ворог визначеним складом сил здійснює утримання позицій в районах населених пунктів Сєверодонецьк, Сватове, Куп’янськ, Велика Писарівка, Московський Бобряк, Лебедин. Продовжує формування додаткових підрозділів, закріплюється на досягнутих рубежах, здійснює перегрупування військ, відновлює боєздатність підрозділів, поповнює запаси боєприпасів та паливно-мастильних матеріалів з метою блокування Харкова та захоплення міста Ізюм. Активних наступальних дій не відзначено, за винятком міста Ізюм, де противник намагається оволодіти населеним пунктом.

На Донецькому та Таврійському напрямках противник утримує позиції в районі населених пунктів Борова, Тернове, Новокраснянка, Луганське, Горлівка, Пантелеймонівка, Новотроїцьке та Гуляйполе.

За підтримки армійської авіації намагається розвинути наступ на Волноваському напрямку. Війська противника оволоділи населеними пунктами Старомлинівка, Євгенівка, Павлівка, Єгорівка та були зупинені на невигідних рубежах.

Окупанти здійснюють вогневий вплив по позиціях наших військ в районі Сєвєродонецька. За підтримки артилерії здійснили штурмові дії та оволоділи східними околицями населеного пункту Рубіжне.

На Південнобузькому напрямку активних наступальних дій ворог не проводив. Активно здійснює повітряну розвідку. Продовжує просування в напрямку на Кривий Ріг. Протягом доби окупанти продовжили просування в напрямку на Архангельське та Нововоронцовка, але були зупинені.

На всіх напрямках наступу противник активно прикривається цивільною інфраструктурою та мирним населенням.

Ситуація в регіонах станом на 8.00

Київщина

Бучанський район — бої у Ірпіні, Макарові. Постійне переміщення ворога в Гостомельській, Бородянській, Бучанській громаді. У Броварському районі — пересування ворожої техніки населеними пунктами. У трьох громадах Броварського району проводяться бойові дії. Вишгородський район: три громади — гуманітарна катастрофа. Славутич без світла.

Чернігівська область

Вночі — три авіанальоти на Чернігів. Руйнування та жертви уточнюються.
Навколо Чернігова — оборонні бої. Вчора було звільнено 2 населені пункти у київському напрямі.

Сумщина

Двічі вночі в Сумському районі була повітряна загроза. Вночі артилерія орків кілька разів розстрілювала мирні села Охтирського району і саму Охтирку. Гатять російські вороги переважно із Тростянця, окупованого ворогом. Ворог скористався режимом тиші для укріплення своїх позицій та переміщення військ.

Житомирщина

В області — довготривала тривога вночі. І вже друга за ранок. Інформації про руйнування та втрати поки немає.

Кіровоградська область

Кілька годин — повітряна тривога, загалом ситуація спокійна.

Дніпропетровщина

3 3.30 майже до 7.00 — тривога. Без вибухів. На ранок — спокійно.

Харків

У Харкові — всю ніч повітряні тривоги, по області — активні бойові дії на Ізюмщині.

Запорізька область

Військові та мешканці Запорізького краю у взаємодії з поліцією, ДСНС, підрозділами Сил оборони України та владою Запоріжжя стримують масований наступ окупаційних військ. На даний час ситуація без суттєвих змін, але ворог продовжує активно застосовувати артилерію, танки, гранатомети та міномети.

Рівненщина

Цілу ніч — повітряна тривога, на ранок — спокійно.

Волинь

Волинь — відносно спокійно. З третьої ночі — повітряні тривоги.

Вінниччина

Відносно спокійно, вночі — повітряні тривоги

Закарпаття

На Закарпатті — спокійно

Хмельницька область

Повітряна тривога з 3:30 до 6:30. Загалом — спокійно

Тернопіль

Повітряна тривога кілька годин

Черкаси

Повітряні тривоги, але загалом ситуація спокійна.

Львівщина

Окупанти сьогодні вночі окупанти обстріляли ракетами Міжнародний центр миротворчості та безпеки на Львівщині. Авіаудар здійснили з акваторії Чорного та Азовського морів. Літаки підняли в аеропорту Саратово. Загалом окупанти випустили більше 30 ракет. Спрацювала українська система протиповітряної оборони. Частину ракет ми збили в повітрі.

Станом на 12:00 майже всі пожежі на території Міжнародного центру ліквідовані, вибухотехніки та інші фахівці дообстежують територію, розібрали велику частину завалів. Проте згідно з новими даними кількість загиблих склала 35 осіб. Збільшилась і кількість поранених. Про це поінформував начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

«Відтак, мушу повідомити, що, на жаль, ми втратили більше героїв: 35 осіб загинули в результаті обстрілу центру миротворчості та безпеки. Ще 134 з різним ступенем ураження перебувають у шпиталі. Команда Львівської ОВА буде оновлювати дані, тому слідкуйте виключно за офіційними повідомленнями. Від імені всієї Львівщини висловлюємо щирі співчуття родинам загиблих. Ми не забудемо жодного Героя і не пробачимо жодного окупанта!», - зазначив Максим Козицький.

Полтавщина

Повітряна тривога по усій області з 3.30 до 7:00. На ранок — спокійно.

Чернівці

Була повітряна тривога. Загалом — спокійно.

Івано-Франківськ

Вночі тривога, було чутно вибухи, інформація перевіряється.

Луганщина

Житловий сектор Сєвєродонецька, Рубіжного, Лисичанська та Попасної під постійними обстрілами. Є жертви та постраждалі серед мирного населення.
Попри постійні обстріли енергетикам вдалося підключити 13000 абонентів, газівникам — 7000.

Донеччина

Маріуполь в облозі, бої на околицях міста. Гуманітарна колона просувається — повільно, але йде. По всій лінії — гучно. У Краматорську всю ніч і зранку повітряні тривоги. Літаки над Лиманом, Слов'янськом, Святогірськом. Є інформація про удари вчора ввечорі в район Святогірської лаври. Є поранені. Інформація перевіряється

Миколаївщина

На Миколаївщині ніч пройшла відносно спокійно, область тримає оборону.

Херсонщина

Починаючи з вечора та всю ніч сильні вибухи, гради в районі аеропорта. Інформація перевіряється.

Одеса

Кількагодинна повітряна тривога. Загалом ситуація спокійна.

Втрати ворога на 13 березня:

  •  понад 12 тисяч особового складу
  •  1226 бойових броньованих машин (+21)
  •  600 одиниць автомобільної техніки (+15)
  •  374 танки (+12)
  •  140 артилерійських систем (+5)
  •  86 гелікоптерів (+3)
  •  74 літаки (+16)
  •  62 ракетні системи залпового вогню
  •  60 цистерн з паливом
  •  34 засоби протиповітряної оборони (+1)
  •  7 безпілотників оперативно-тактичного рівня
  •  3 кораблі і катери

Чому вже кілька днів суттєво не змінюються цифри про втрати ворога?

Зараз складно підрахувати точні втрати ворога і це далеко не першочергова справа на місці подій, пояснює заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

Щодня ситуація динамічно змінюється, наразі противника зупинили і немає інтенсивного протистояння, як кілька днів тому.

Зниження інтенсивності наступу показує те, що ворог має великі втрати.

«Після бою ніхто не ходить з калькулятором, якщо говорити дуже спрощено. Цифри надходять від різних джерел, часто з запізненням на декілька діб. Все залежить від ситуації на місці», – підкреслює вона.

Попри це, ми все одно продовжуємо стежити за ворожими втратами і вчасно вам про це розповідати.

Останнє редагування 13 березня 2022, 15:47
0
репостів
0
репостів