В Україні впроваджено надзвичайний стан. Які будуть обмеження?

Автор 23 лютого 2022, 22:09

Верховна Рада запровадила надзвичайний стан на території України, ухваливши законопроєкт «Про затвердження Указу Президента України "Про введення надзвичайного стану в окремих регіонах України» (№7108). У сесійній залі було зареєстровано 327 народних депутатів.«За» проголосувалим 335 депутатів, не голосували 4.

Нові правила впроваджуються опівночі 24 лютого на 30 днів на всій території України, окрім окупованих Рф Донецької та Луганської областей.

Надзвичайний стан не надто позначиться на щоденному житті українців. Як сказав секретар РНБО Олексій Данілов, йдеться про превентивні заходи для забезпечення стабільної ситуації в країні і роботи економіки.

Насамперед, це посилення охорони громадського порядку та «об'єктів, які забезпечують життєдіяльність населення та народного господарства», обмеження руху транспорту тощо.

Основні обмеження в указі про НС

  1. Встановлення особливого режиму в'їзду та виїзду, обмеження свободи пересування;
  2. Обмеження руху транспорту, огляд транспортних засобів;
  3. Посилення охорони цивільних об'єктів, що забезпечують життєдіяльність населення;
  4. Заборона на проведення масових заходів, крім тих, заборона на які встановлюється судом;
  5. Заборона страйків;
  6. Тимчасова чи безповоротна евакуація людей із місць, небезпечних для проживання;
  7. Введення комендантської години (заборона знаходитися на вулицях та в інших громадських місцях без спеціальних перепусток у встановлені години доби, за необхідності);
  8. Перевірка документів у громадян, а у необхідних випадках – проведення особистого огляду, огляду особистих речей та транспортних засобів;
  9. Заборона призовникам, військовозобов'язаним та резервістам змінювати місце проживання;
  10. Заборона виготовлення та розповсюдження інформаційних матеріалів, які можуть дестабілізувати обстановку;
  11. Особливі правила користування зв'язком та передачі інформації через комп'ютерні мережі;
  12. Заборона роботи аматорських засобів радіопередачі..

Здійснення заходів щодо запровадження та забезпечення дії режиму НС покладається на органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування та військові командування.

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив у Раді, що за даними нашої розвідки та розвідок партнерів, повномасштабне вторгнення неможливе без внутрішньої дестабілізації в Україні.

"Тому ми і вирішили запровадити режим НП, щоб її уникнути", – сказав Данилов.

Раніше Данілов пояснив, що у Донецькій та Луганській областях і так з 2014 року діє особливий режим. Він також додав, що рішення про посилення заходів і обмежень в рамках НС ухвалюватиме місцева влада в залежності від ситуації в кожному окремому регіоні.

Останнє редагування 23 лютого 2022, 22:32
0
репостів
0
репостів