Розділ Бізнес

У Шепетівці обговорили можливість розміщення об'єктів поводження з відходами

Автор 14 липня 2021, 16:03

14 липня у сесійній залі Шепетівської районної ради відбулась робоча нарада з керівництвом області, головами громад та представником компанії "Saureca" щодо запропонованих технічних та фінансових рішень можливого розміщення об'єктів поводження з відходами на території громад Шепетівського району.

Напередодні в облдержадміністрації відбулася зустріч членів робочої групи зі сприяння розробленню проєкту Регіонального плану управління відходами у Хмельницькій області на чолі із заступником голови облдержадміністрації Володимиром Біликом з представниками компанії “Seureca”, що виступає технічним консультантом з розробки зазначеного документу. До розмови долучилися Жіль де Раймон-Каузак, міжнародний експерт з управління відходами, Тетяна Омельяненко, локальний експерт з юридичних питань і поводження відходами та Тетяна Ключко, локальний координатор проєкту.

Як наголосив Володимир Білик,  Регіональний план спрямований на створення та забезпечення належного функціонування комплексної регіональної системи управління відходами, яка забезпечить мінімізацію навантаження на довкілля, зумовленого утворенням відходів.

“Ці проблеми накопичувалися протягом багатьох десятиліть, і до цього ніхто не намагався знайти комплексне їх вирішення. Переконаний, що розроблений план покаже нам правильний шлях, як діяти, як впроваджувати нові технології поводження з відходами, щоб завдяки системному підходу підвищити стандарти якості життя населення та запобігти згубному впливу відходів на довкілля і здоров’я громадян,” – зазначив заступник голови ОДА.

Зі свого боку пан Жіль де Раймон-Каузак зауважив, що при підготовці проєкту максимально враховувалися всі проблемні питання, зокрема, забезпечення доступності тарифів для усіх верств населення. Саме тому, одне з найважливіших завдань, яке ставлять представники компанії “Seureca” – донесення до представників громад інформації про основні виклики, які постануть у процесі реалізації заходів Регіонального плану.

“Зустрічаючись з громадами, ми часто помічали, що говорячи про управління відходами, люди уявляють інноваційні технології, новітні методи переробки відходів, але дуже часто забувають про те, що всі ці заходи мають свою вартість і потребують фінансування. Наша задача – пояснити усім, що заходи мають реалізовуватися крок за кроком, починаючи із закриття та впорядкування існуючих сміттєзвалищ до будівництва нових сучасних полігонів, сортувальних та переробних підприємств,” – сказав експерт.

Він також додав, що в області є чудові приклади роботи органів місцевого самоврядування в сфері управління відходами, і розробники Плану доклали зусиль, аби всі вони були враховані в документі.

Зауважимо, що наразі робота над Регіональним планом управління відходами у Хмельницькій області до 2030 року практично завершена, і вже невдовзі відбудеться семінар, на якому буде презентовано остаточна редакція цього стратегічного документу. Перед цим представники компанії “Seureca” мають намір ще раз зустрітися з представниками громад області та провести консультації щодо запропонованих технічних і фінансових рішень можливого розміщення об’єктів поводження з відходами на території громад та остаточно узгодити положення Регіонального плану, аби він відповідав єдиному спільному баченню усіх, хто братиме участь в його реалізації.

0
репостів
0
репостів