Розділ Бізнес

У новому році зросте ціна газу та вартість його транспортування

Автор 27 грудня 2020, 14:39

Не дуже приємна звітка чекає шепетівчан, які у новому 2021 році отримають платіжки за газ. Тариф на розподіл природного газу у ПрАТ "Шепетівкагаз" зросте мало не вдвічі, а ціна самого газу рівно на одну гривню.

16.12.2020 року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг затвердила ряд постанов, якими встановлено тарифи на розподіл природного газу на 2021 рік. Постанови набирають чинності та тарифи починають діяти з 01 січня 2021 року

Якщо зараз шепетівчани платять за транспортування газу 0.684 грн/м3, то з нового року будуть 1.09 грн/м3.

Ціна на природний газ для потреб побутових споживачів міста Шепетівки та Шепетівського району (без урахування вартості розподілу (доставки)) з січня становитиме 9,59360 грн за 1 куб.м. Зараз шепетівчани платять 8,59360 грн за 1 куб.м.

Експерти газового ринку та Нафтогаз обурюються

Експерти газового ринку не розуміють чим мотивоване таке ріке підвищення цін на транспортування. Причому, подекуди доставка палива обходитиметься споживачам дорожче, ніж собівартість видобутку вітчизняного газу чи ціна його закупівлі на європейських хабах, яку “Нафтогаз” платив минулого літа.

Так само дивує сама вартість газу у приватних газопостачальників, адже кубометр палива коштує на понад 2,5 гривні дорожче, ніж ГК “Нафтогаз”. Вони пояснюють це відсутністю доступу до дешевого ресурсу вітчизняного видобутку, яким розпоряджається “Нафтогаз”.

Аргумент і справді важливий. Багато експертів погоджуються: доступ до продукції “Укргазвидобування” через механізми біржової торгівлі “в ідеалі” повинні мати усі учасники ринку. Але те, що доступу поки що немає, аж ніяк не пояснює такої величезної різниці в тарифах – у 30-40%. І того, що на “Нафтогаз” намагаються повісити “всіх собак”, звинувачуючи у стрімкому підвищенні вартості палива.

“Дізнавшись про такі пропозиції НКРЕКП, я “закипів” – ділиться в коментарі Укрінформу директор Аналітично-дослідницького центру “Інститут міста” Олександр Сергієнко, – Проілюструвати наслідки такого підходу найкраще можна на прикладі водопостачальників. У мене є стенограма засідання НКРЕКП, під час якого директор одного з водоканалів бідкався: “Люди почали масово встановлювати лічильники, стали менше споживати води. Тому ми не виконали план з доходів... І... просимо включити ці збитки в новий тариф”. Питається: навіщо було заощаджувати, якщо цю економію “зжерли” через тарифи? Так само і з газом. З якихось причин виникла заборгованість, платежі зменшилися, газовики планів не виконали й вирішили компенсувати втрачене через нові тарифи. За наш із вами рахунок”.

Далі – більше. Пішла в хід головна зброя монополістів – узгоджені неконкурентні дії. 

"Газзбути РГК синхронно виставляють ціни, чим дають привід АМКУ розглядати факти порушення антимонопольного законодавства. НКРЕКП вже відреагувала на перші спроби порушень, що позитивно. При бажанні регулятор може діяти жорстко. Як і Антимонопольний комітет, бо ж маємо очевидні ознаки картельної змови", – зазначив директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко. При цьому, на його думку, НКРЕКП і АМКУ повинні бути уважнішими та своєчасно реагувати на спроби порушень: "У ситуації, коли на ринку є монополіст, тому що РГК історично контролює близько 85% газзбутів (приблизно 70% побутових споживачів – ред.), до нього має бути більше уваги". 

Приміром, викликає справедливі запитання те, що газзбути РГК, незважаючи на різні умови господарювання у своїх регіонах, місцеві особливості, протяжність мереж, кількість клієнтів тощо, встановлюють “підозріло” однакові – на 30-40% вищі, ніж пропонують “Нафтогаз” і низка невеликих постачальників, – тарифи. При цьому у своїх найвищих на ринку цінах вони звинувачують державну компанію...

Натомість у групі “Нафтогаз” вважають, що висока ціна природного газу від газзбутів пов'язана не стільки із джерелами отримання палива, як із бажанням якомога більше заробити на споживачах. Таку думку висловив в ефірі UA Першого голова правління компанії Андрій Коболєв.

“Ціна є похідною не від того, який газ і де його беруть, а від іншої сторони бізнесу – наявності клієнтів. Коли у великого постачальника є 8-9 мільйонів клієнтів (70% усіх споживачів газу в Україні), які дуже інертні, коли він знає, що 90% із них, найімовірніше, цієї зими нікуди не перейдуть, і немає якогось органу, який би на цю ситуацію жорстко реагував, що він робитиме? Він максимізуватиме маржу", – переконаний посадовець. При цьому, за даними Коболєва, у газзбутів є можливість купувати ресурс навіть дешевше, ніж у “Нафтогазу”.

Останнє редагування 27 грудня 2020, 15:09
0
репостів
0
репостів