Розділ Бізнес

Якість шепетівського цукру забезпечують сучасна лабораторія та технологи цукроварні

Автор 04 листопада 2020, 10:52
Якість шепетівського цукру забезпечують сучасна лабораторія та технологи цукроварні Фото Aspik Group

Цієї осені Шепетівський цукровий комбінат розпочав роботу з сучасною лабораторією для контролю за якістю сировини. Приміщення споруджували з нуля, а всі роботи виконувалися господарським способом.

Завідує сировинною лабораторією справжній професіонал своєї справи Юлія Василівна Жук.

"Основна задача лабораторії – визначення якісних показників цукрових буряків, а саме забрудненості та цукристості. Для цього використовуємо спеціалізоване устаткування, в тому числі, роботизоване". - коментує Юлія Василівна. 

Робот – це новітнє обладнання, яке восени цього року встановили польські спеціалісти. Одна із суттєвих переваг – заміщення роботи багатьох працівників, підвищення швидкості та якості аналізів. Комплекс дій забезпечує максимальну точність кожної операції.

"Робот приймає бурякову кашу, зважує її на аналітичних вагах, додає туди розчин свинцевого оцту, досипає флокулянт. Далі на станції магнітними мішалками суміш перемішується. Після цього виливається в фільтрувальну станцію і через поляриметр ми бачимо потрібні показники". - розповідає завідувачка лабораторії.

У кожну з 3-х змін у лабораторії працює двоє спеціалістів: оператор пробовідбірної установки та лаборант хімічного аналізу. Під їх контролем здійснюються всі необхідні процедури.

Однією з важливих складових у цукровому виробництві є контроль якості бурякової стружки. 

"Для визначення якості бурякової стружки та дигестії (вмісту цукру) ми беремо її на спеціальний аналіз. За зміну забираємо сировину 8 разів, а за добу цей показник контролюється 16 разів відповідно. Згідно зі спеціальними параметрами, методиками та застосуванням реактивів проводимо системні дії для визначення цукристості, якості бурякової стружки, «шведського» фактору, її довжини тощо. Одним словом, робимо все за найвищими стандартами цукроваріння". - розповідає Оксана Ігорівна Мазур, змінний технолог на ПрАТ «Шепетівський цукровий комбінат».

Також цього року на комбінаті побудовано нове бурякоприймальне відділення, що дозволяє зменшити втрати цукру при транспортуванні і подачі солодких коренів у завод.

Цьогоріч новий сезон цукроваріння у Шепетівці розпочався 23 вересня. Станом на 28 жовтня в Україні виготовлено 768,2 тис. т цукру і перероблено 5,25 млн т цукрового буряка. 

За матеріалами пресслужби Шепетівського цукрового комбінату

Останнє редагування 04 листопада 2020, 11:47
0
репостів
0
репостів