Розділ Бізнес

Попри карантин лісівники почали висаджувати ліс

Автор В.Нитка 17 квітня 2020, 17:02

Незважаючи на карантин, весна впевнено вступає у свої права. А це значить, прийшов час висаджувати ліс. Днями лісівники ДП «Шепетівський лісгосп» розповіли про плани та здобутки у цьогорічній посадковій компанії.

Посадка лісу для лісівника – одне з його головних завдань і, мовби, освячений покликанням ритуал, до якого старанно готуються і люди і техніка. Весна ж, як завжди, вносить якісь свої корективи - цього року вона видалась ранньою, але затяжною, вдень повітря прогрівається до плюсових температур, а вночі заморозки. Ґрунт у хвойних лісах здебільшого піщаний, і якщо не висадити сіянці зараз, то з підвищенням температури повітря, він почне пересихати. У лісгоспі впевнені, що висаджування лісу має йти по плану попри всі нинішні негаразди. Бо ж тут головне – не упустити час, сприятливий для створення лісів.

- Не зважаючи на важкий час у нашій країні, лісівники залишаються на своїх робочих місцях і виконують функції, покладені на них державою. Головне завдання на сьогодні – вчасно та якісно провести весняні роботи з відновлення лісових насаджень, адже весна не чекає, потрібно не пропустити момент, коли природні умови є оптимальними для приживлення щойно висаджених маленьких сіянців, - коментує хід весняної лісокультурної кампанії директор ДП «Шепетівський лісгосп» Володимир Сасюк.

У лісах Шепетівщини цього сезону лісівники планують відновити 145 га зрубів, з них 80 га шляхом створення лісових культур цінних порід.zobrazhennja viber 2020 03 20 12 39 12 b3

Зараз активно проводиться створення лісових культур у всіх лісництвах лісгоспу, вже висаджено біля 100 тисяч сіянців сосни, дуба, ялини на площі 20 га.

- Цього року, крім основних порід, які проростають у наших лісах, плануємо ще висадити і платан, горіх чорний та грецький, береку (різновид горобини). Також практикуємо створення насаджень з сіянців із закритою кореневою системою, що дасть змогу краще адаптуватися молодим сіянцям в умовах лісу, - каже Володимир Михайлович. - Не забуваємо провести і доповнення лісових культур, створених у попередні роки.

У планах лісівників є ще створення біля 3 га плантацій новорічних ялин, де в майбутньому планують виростити понад 7 тисяч зелених красунь для місцевих жителів на період різдв’яно-новорічних свят. Між іншим науковцями доведено, що молодий сосновий ліс вважається найкращим місцем для прогулянок й оздоровлення. До складу фітонцидів, які виділяє сосна, входять інгредієнти, що вбивають широкий спектр небезпечних мікроорганізмів.

А Шепетівщина має не лише чи не найбільшу в області площу лісів, а й є унікальною за їхнім складом. Тож, примножуючи це надбання природи, доброю справою є посадити хоча б одне дерево, не кажучи вже про цілий ліс.

- Уже понад півтора десятка років усі роботи із садіння і догляду лісів фінансує сам держлісгосп, для якого ця стаття витрат фактично перетворилася на додаткове самооподаткування в інтересах держави і майбутніх поколінь українців, яким ми зобов’язані передати не гірші зелені багатства, ніж дісталися нам від дідів і батьків, - каже Володимир Сасюк, директор ДП «Шепетівський лісгосп». – Сьогодні, лісівники Шепетівщини не стоять осторонь проблеми, яка склалася з коронавірусною пандемією. Зокрема працівники ДП «Шепетівський лісгосп» та первинна профспілкова організація підприємства долучилися й до збору коштів для закупівлі у Шепетівську міську лікарню апаратів штучної вентиляції легень, який веде ініціативна група за підтримки Фонду зміцнення громад.

Карантин – не привід припиняти дбати про ліси й примножувати зелене багатство краю. У цей непростий для України, і звичайно, для лісового господарства час необхідно працювати не тільки щоб вижити, а жити повноцінним життям, жити красиво, дбати про майбутнє, а красу нам несе природа, яку ми примножуємо, підтримуємо, і оберігаємо.

0
репостів
0
репостів