Розділ Бізнес

На Шепетівщині найнижчі зарплати серед усіх районів області

Автор 27 червня 2019, 15:02

Сьогодні в облдержадміністрації  відбулося чергове засідання комісії з питань виплати заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат. Провела його заступник голови облдержадміністрації Світлана Павлишина. До участі в роботі долучилися представники структурних підрозділів ОДА, територіальних підрозділів центральних органів влади, прокуратури, районних державних адміністрацій, окремих підприємств, що мають заборгованість по виплаті заробітної плати.

Як повідомила директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Світлана Лукомська, сума боргу по заробітній платі в області є однією із найнижчих серед регіонів України. Вона відмітила, що постійна робота тимчасових комісій, заслуховування керівників підприємств-боржників дає помітні результати. З початку року вдалося скоротити  борг із заробітної плати по області у порівнянні до початку року на 6 млн 75 тис. грн.  

Також посадовець додала, що графік погашення заборгованості із заробітної плати станом на 1 червня 2019 в області виконано, але станом на цю дату в області залишається 17 підприємств-боржників із загальною сумою заборгованої заробітної плати 7,2 млн гривень. Зокрема, на:

– 3 економічно активних підприємствах борг складає 1,9 млн грн;

– 12 підприємствах-банкрутах – 4,7 млн грн;

– 2 економічно неактивних підприємствах – 602 тис гривень.

Жваве обговорення викликало питання погашення заборгованості по ПрАТ “Шепетівський гранкар’єр “Пронекс”. Воно неодноразово заслуховувалося, однак досі тривають судові засідання щодо майнових прав на підприємство, зокрема, 17 липня має відбутися слухання справи у Верховному суді. Як зауважили представники міської влади Шепетівки, лише після його завершення можна буде робити якісь кроки. Також доручено більш детально вивчити ситуацію представникам ДФС та ДВС для розробки плану подальших дій та доповісти на наступному засіданні. 

Окрім питання виплати боргів, на засіданні звернули увагу і на питання збільшення рівня середньої заробітної плати. Зокрема, Світлана Лукомська констатувала, що за рівнем заробітної плати у квітні місяці область посіла 17 місце по Україні

Середній розмір номінальної заробітної плати штатного працівника у квітні поточного року по області становив 8234 гривні. За останні 12 місяців (відносно квітня 2018 року) рівень заробітної плати збільшився на 17,7% і склав 80,2% заробітної плати по Україні (10269 гривень). 

Найвищий рівень оплати праці у квітні 2019 року спостерігався у фінансовій та страховій діяльності (13661,5 грн.), державному управлінні й обороні; обов’язковому соціальному страхуванні (11106,6 грн.), сільському господарстві, лісовому господарстві та рибному господарстві (10356,6 гривень).

Водночас, найнижчий розмір заробітної плати залишається у працівників тимчасового розміщування й організації харчування (4555,6 грн.), мистецтва, спорту, розваг та відпочинку (5713,6 грн.), охорони здоров’я та надання соціальної допомоги (5999,7 грн.), діяльності у сфері адміністративного та допоміжного обслуговування (6392,0 грн.), надання інших видів послуг (6485,6 грн.).

Серед районів та міст обласного значення, за моніторинговими даними, найвищі розміри середньої заробітної плати у квітні місяці спостерігались у Старокостянтинівському районі – 17967 грн.;  Славутському районі – 9678 грн.;  Хмельницькому районі – 9288 гривень.

Найнижчі  – у   Теофіпольському (6389 грн.),  Білогірському (6982 грн.), Шепетівському  (7155 грн.) у районах. 

Світлана Лукомська в черговий раз наголосила, що місцева влада має вживати усіх можливих заходів, аби легалізувати працівників, а також проводити роботу щодо запобігання виплат заробітної плати “у конвертах”. Саме такі дії допоможуть не лише виправити загальнообласний показник, а й забезпечити соціальний захист працівників та гарантувати їм достойний рівень пенсійного забезпечення у майбутньому.

0
репостів
0
репостів