Розділ Бізнес

Колишні працівники ЗАЕС мітингували на майданчику ХАЕС

Автор 04 жовтня 2024, 19:15

30 вересня 2024 року колишні працівники ЗАЕС мітингували на майданчику ХАЕС. Про це розповіла експертка у галузі атомної енергетики Ольга Кошарна. Вона описала події, які передували мітингу та причини невдоволення людей. Далі повністю цитуємо її текст.

Ставлення керівництва АТ НАЕК Енергоатом до персоналу окупованої ЗАЕС я би визначила як нелюдське, м’яко кажучи. Нагадаю, що після виходу указу П.Путіна про привласнення ЗАЕС росією, окупанти заборонили персоналу ЗАЕС виїжджати на підконтрольну Україні територію. Персонал підвергався психологічному та фізичному тиску, катуванню з метою примусити підписати контракти з ДК Росатом. Керівництво Енергоатом могло би із залученням міжнародних партнерів (які готові були допомогти, наприклад. Швейцарія, Норвегія, Швеція..) та МАГАТЕ організувати для бажаючих виїхати «зелений коридор» через Васильовку. Саме цим шляхом з території України пересуваються місії МАГАТЕ для ротації. Але ні…

І коли окупанти дозволили виїжджати, люди їхали через територію росії, проходили багаточисельні допити в фсб, деяких повертали в Енергодар. Внаслідок повної байдужості до долі персоналу, у т.ч. ліцензованого, Україна втрачає висококваліфікованих фахівців, підготовка яких триває роками та коштувала багато. Наприклад, одна із змін ЗАЕС виїхала в повному складі до Німеччини.

З весни 2024 почалася активна піар компанія во голови правління П.Котіна з агітації персоналу ЗАЕС їхати на ХАЕС, бо «наразі закінчуються роботи з облаштування реакторного відділення, триває активна робота в машзалі. Фактично ми працюємо відповідно до нашого графіка і будемо готові до монтажу обладнання на третьому блоці вже у червні цього року». І ще «також для фахівців, які залучені до відновлювальних робіт на енергоблоках ХАЕС, уже прибули перші модульні будиночки від уряду Швеції. Ці повністю облаштовані та зручні для проживання будиночки найближчим часом буде встановлено на спеціально відведеній території. (П.Котін 30 квітня 2024).

І деякі інженери із ЗАЕС погодилися бути у відрядженні на майданчику ХАЕС на тих умовах, які влітку пропонувала адміністрація НАЕК ЕНЕРГОАТОМ: добові, компенсація вартості житла та проїзду.

Але вже в серпні 2024 року стало відомо, що за погодженням з профспілкою Енергоатом (!) змінюються умови перебування персоналу ЗАЕС на майданчику ХАЕС. З 1 жовтня замість добових, компенсації за житло та проїзд мала бути введена «компенсаційна виплата» в обсязі 15 тис. грн. А в місті Нетішин ситуація з арендою житла зовсім якась божевільна. Моє джерело пише мені:

«деяки ділки з місцевих, разом з деякими ділками від ЗАЕС, організували фірмочки, які взяли під контроль всю аренду в містах-супутниках і беруть с кожного по 750 грн за добу аренди. В 2х кімнатній селять по 3 людини, в 3х по 5! Аренда двушки досягає 2250 за добу! В місяць це майже 70 тис, а за трешку біля 100 тис.».

30 вересня 2024 року колишні працівники ЗАЕС на майданчику ХАЕС зібралася на мітинг, щоби виразити протест про зміну умов, які були їм обіцяні влітку 2024 року. Мітинг-збори тривав на холоді 2 години, і під час нього зателефонували із центрального офісу Енергоатом та обіцяли продовжити виплати добових та компенсацію за житло ще на місяць. Але! За місяць проблема нікуди не дінеться. А креативних ідей, як я розумію, у керівництва з працевлаштуванням персоналу ЗАЕС немає взагалі.

Що стосується розрекламованих будиночків для будівельників-монтажників, для влаштування якого придбали конструкції на 100 мільйонів: 60 споруд різного призначення на 42,78 млн грн і 40 житлових будиночків із меблями і побутовою технікою на 57,63 млн грн. При цьому, як пишуть «Наші гроші» були закуплені, наприклад, тримачи йоржика та туалетного паперу— Yoka Saki White Matt за 1 380 грн, але до цього часу до цього містечка в 2 км від Нетешіна не підведені комунікації, ніхто там не мешкає, крім охорони за забором.

Як відомо, ВР не підтримала законопроект про розміщення ХАЕС-3,4. Тобто, немає законодавчих підстав для будівництва, не кажу вже про те, що немає і робочого проекту, оскільки до цього часу невідомий тип реакторів, і Болгарія ще не вирішила щодо їх продажі ЕА.

За останні чотири місяці у «Прозорро» оприлюднені тендери «Енерготома», пов’язані з будівництвом на ХАЕС, на загальну суму понад 450 млн грн. Це ще не будівництво, а виключно підготовка до нього.

Злі язики кажуть, що майже кожний тиждень гендиректор ХАЕС Козюра збирає нараду, та питає: які будуть ідеї, що нам ще «відновити»? Але ідей немає, тому бетонують дренажний канал по декілька разів, піскоструять та красять якісь колони, тобто імітують бурну діяльність. Як, наприклад, відновлення переходу між енергоблоками з порушенням законодавства в сфері фізичного захисту при мовчанні «ручного» головного державного інспектора з ЯРБ О.Корікова. І тільки для того, щоб освоїти гроші в декілька млн грн та влаштувати ефектний інтер’єр для зйомки відео, як Петро Борисович підіймається сходами нібито «для перевірки ходу виконання робіт».

А захисних споруд другого рівня захисту для відкритий розподільчих пристроїв на ХАЕС ще немає, і навіть в свинячий голос, як це зробили РАЕС (25.09.24) та ПАЕС (02.10.24), тобто зараз, не оголошено про проектування та будівництво. Вартість їх для РАЕС – 503 млн грн, для ПАЕС – 600 млн грн. Але 450 млн грн зарити та «зафарбовані» на промисловому майданчику ХАЕС під виглядом «підготовчих» та «відновлювальних» робіт без жодного практичного сенсу.

Окремий аспект – використання інженерів ЗАЕС із вищою освітою на низькокваліфікованих роботах: їм пропонують фах малярів, слюсарів та стропальщиків! Це як мікроскопом цвяхи вбивати…

Повністю імпотентні профспілки НАЕК Енергоатом та ЗАЕС мовчки погоджують всі самі дикі рішення адміністрації. І це ганьба для профспілкового руху держави…

Цей текст написаний на прохання персоналу ЗАЕС на промисловому майданчику ХАЕС, представники якого звернулися до мене як до останньої їх надії донести правду до суспільства та розголосу про ставлення керівництва НАЕК Енергоатом до них.

Останнє редагування 04 жовтня 2024, 19:32
0
репостів
0
репостів