Розділ Бізнес

На Шепетівщині створюють клонову насіннєву плантацію сосни звичайної

Автор 06 серпня 2024, 15:27

У філії «Славутське лісове господарство» ДП «Ліси України» створюють клонову насіннєву плантацію сосни звичайної. Про це розповіли у Подільскому лісовому офісі.

Клонові насіннєві плантації – це своєрідні фабрики добірного насіння, яке працівники ДП "Ліси України" використовують для вирощування якісного посадкового матеріалу.

У філії «Славутське лісове господарство» почали створювати плантацію сосни звичайної. На площі у понад 3 га лісівники планують висадити 600 саджанців.

Наразі триває їх щеплення - надзвичайно відповідальний і трудомісткий процес, який вимагає професійних навичок та особливого підходу. Цим займаються фахівці ДП «Клавдієвська лісова науково-дослідна станція».

Як проходить щеплення

Усе починається з ретельного відбору підщеп. Сіянець повинен мати добре розвинену кореневу систему, а товщина рослини - відповідати діаметру живця. Наразі у Славутській філії для щеплення відібрали 300 сіянців, ще стільки ж залишили підростати до весни.

Прищепи. Партію живців заготовили із 20 плюсових дерев, тобто генетично найкращих, добірних, високопродуктивних сосон, які ростуть у природніх умовах наближених до місцевості у північній частині Хмельниччини.

Щеплення проводять методом вприклад - серцевиною до камбію. Цей спосіб дає приживлюваність 80-100%. Щоб забезпечити гарний контакт тканин, місце щеплення щільно обмотують спеціальною стрічкою.

Приживлювання. У хвойних рослин акліматизація після щеплення проходить набагато складніше і довше, ніж у листяних. Тому слід ретельно контролювати температурний режим та рівень вологи.

Щеплені саджанці сосни висаджувати у ґрунт будуть восени 2025 року, а перший «урожай» шишок лісівники збиратимуть щонайменше через 5-7 років.

Створення клоново-насіннєвих плантації - тривалий і складний процес довжиною у десятиліття. Втім це одна із найкращих баз для вирощування генетично стійких лісів майбутнього, які не лише матимуть високу продуктивність, але й здатні пристосуватися до змін клімату.

0
репостів
0
репостів